Hiányzik a munkaerő a turizmusban, de az év vége nem okoz gondot

Nagyon pörög a turizmus az év végén is. A több szakmai szervezet képviseletében nyilatkozó szakértő trendfordulót lát a munkaerőpiacon.A turizmusban érdekelt cégeknél továbbra is több ezer dolgozó hiányzik, de ez a várhatóan rekordforgalmú téli szezon előtt nem okoz akkora problémát, mint nyáron.

Télen ugyanis kevesebb szezonális cég van a piacon, és az élménylehetőségekből is több van nyáron, ezért a munkaadók a meglévő állománnyal könnyebben kalkulálhatnak – mondta a Magyar Nemzetnek Hülvely István, aki a Hunguest Hotels vezetése mellett a turizmus-vendéglátás ágazati párbeszédbizottság társelnöke, a munkaadókat tömörítő Vimosz alelnöke, a szállodaszövetség választmányának és ügyvezetésének tagja és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítványának kurátora.2019 várhatóan rekordot hoz a turizmusban, és a január is erősnek ígérkezik. Sok külföldi turista érkezik a fővárosba, és a divatossá vált szállodai karácsonyozáskor a lakosság többet költhet. Hülvely István szerint megfigyelhető az is, hogy egyre több szakképzett, fiatalabb, vagy aktív éveiben járó munkavállaló tér haza a szálloda- és vendéglátóiparba. Egyelőre főként a középvezetői szinteken jelentkeznek a külföldön tapasztalatot szerzők. Példaként említette, hogy idén tért már vissza konyhafőnök Svájcból, valamint már többen jöttek haza angliai vendéglátóhelyekről is. Ennek két fő oka van: az ágazat jó, kiszámítható teljesítménye, valamint a fizetések emelkedése. Középvezetői szinten a magyar piac ma már akár nettó 1500-2000 euró körül is megfizeti a dolgozókat, ez már versenyképes a nyugati szállodaipar béreivel. A külföldi tapasztalattal megerősített magyar szaktudás hamarabb megtalálja hazafelé az utat – fejtette ki. Azonban üres álláshelyek továbbra is vannak: egész évben  hiányoznak többek között a mosogatók, a felszolgálók, a takarítók, noha utóbbiakat bruttó 149 ezer és 400 ezer forint közötti összeggel fizetik meg, és egyre több helyen juttatásokkal igyekeznek megtartani a dolgozókat.

Forrás: infostart.hu

További cikkek