Ha nincs elég magyar, jöhetnek a külföldi munkavállalók

Külföldi munkavállalók

A szakemberek szerint 2024 több szempontból is a változások éve a munkaerőpiacon. Munkavállalói oldalon úgy tűnhet, nehezebb most munkát találni, mint korábban: több fórumon is arról beszélnek az álláskeresők, hogy végzettségtől függetlenül zárt ajtókon kopogtatnak, ha új munkahelyen szeretnének elhelyezkedni.

Bár a hiányszakmákban nem kérdés, hogy továbbra is keresik a cégek a munkaerőt, más területeken ez nem ilyen egyértelmű. Egyesek szerint stagnálás figyelhető meg, míg mások szerint ugyanúgy a kereslet-kínálat szabályoz, mint eddig. Milyen most a munkaerő-piaci helyzet, mit tapasztalhatnak a munkavállalók és a munkaadók? Ezt a témát járja kicsit körbe a 25 éves Man at Work.

Csak akkor jöhetnek a külföldi munkavállalók, amikor már nincs elég magyar

Munkaadói oldalról számos külső, gazdasági tényező indokolhatja ezt a (valószínűleg átmeneti) stopot, már ha valóban beszélhetünk stagnálásról a munkaerő-felvételt tekintve. „A Man at Work-nél azt látjuk, ha jelenleg meg is figyelhető egy kis óvatosság néhány partnerünk részéről, ez a későbbiekben valószínűleg enyhülni fog. Annál is inkább, mert a hírek szerint továbbra is 300 ezer fő hiányzik a magyar munkaerő-piacról, ami szintén azt jelzi, hogy a cégeknek kell a munkaerő” – mondta Baradits Bulcsú, a Man at Work munkaerő-kölcsönzési üzletágvezetője. Ehhez kapcsolódóan az üzletágvezető kiemelte azt is, hogy minősített kölcsönzőként a Man at Work különösen figyel arra, hogy – bár jó tapasztalataik vannak a harmadik országbeli munkavállalókkal – külföldi munkavállalót csak akkor ajánljon ki a partnereihez, amikor már nincs elég magyar álláskereső.

Fontos a munkaerő megtartása

A magyar munkaerő-toborzás, illetve és az új emberek felvétele bizonyos szektorokban valóban nehezebb lehet, ezért is szoktuk kiemelni partnereinknek a megtartás fontosságát. Az elégedett munkaerő lényeges szerepet kap egyrészt a termelés szempontjából, de segíthet a toborzásban is az ajánlói rendszeren keresztül” – magyarázta Baradits Bulcsú. Bár a hiányszakmákban nem kérdés, hogy továbbra is keresik a cégek a munkaerőt, más területeken ez nem ilyen egyértelmű.  A kérdést tehát az, hogyan gondoskodhat egy cég az elégedett munkaerőről, akit hosszabb távon is meg tudnak tartani? Az egyik legjobb út persze, ha kinevelik – erre szolgálnak a különböző, és egyre több vállalatnál elérhető gyakornoki programok –, illetve a beilleszkedést segítő kezdeményezések is.

Forrás: piacesprofit.hu

További cikkek

Keresik a munkavállalókatKeresik a munkavállalókat

Az álláshirdetések száma meredeken emelkedni kezdett a korlátozások feloldását követően, ez pedig jelentős munkaerőhiányt okozott: a tavalyi évhez képest 70 százalékos növekedés látszik a feladott hirdetések esetében. Áprilistól a járványügyi