Emelik a kifizetéseket az unióban- több jut ösztöndíjakra is

Megszavazta az Európai Parlament (EP) a 2019-es uniós költségvetésről szóló álláspontját, amely szerint a képviselők az Európai Bizottság eredeti javaslatához képest mintegy 600 millió euróval magasabb összegre, 149,3 milliárd euróra emelnék a 2019-es kifizetéseket.

Az EP által kiadott információk szerint az uniónak  összpontosítania kell  a fenntartható növekedésre, az innovációra, a versenyképességre, a biztonságra, a menekültek és a migrációs áramlatok kiváltó okainak kezelésére, az éghajlatváltozás elleni küzdelemre és a fiatalokra. Elutasították az Európa Tanács szerintük indokolatlan 800 millió eurós, a növekedés fellendítését célzó és munkahelyteremtésre vonatkozó kiadások csökkentésére tett javaslatát, amely véleményük szerint ellentétes az uniós politikai prioritásokkal.

A képviselők mintegy 360 millió euróval növelték az Erasmus + program célkitűzéseinek támogatását, az Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés keretéhez közel 350 millió euró többlettámogatást szavaztak meg, és 580 millió euróval emelték a fiatalok munkába állását segítő uniós programok költségvetését. Úgy döntöttek, hogy teljes mértékben visszaállítják az infrastrukturális projektek finanszírozását, valamint a kutatási projekteket támogató Horizont 2020 program közel 260 millió eurós költségvetését. Az uniós program klímaváltozással kapcsolatos költségvetését további, mintegy 100 millió euróval növelték. A menekült- és migrációs válság kezelésére közel 150 millió euróval, az európai szomszédságpolitika célkitűzéseire szintén közel 150 millió euróval többet szavaztak meg.

Forrás: magyarhirlap.hu

További cikkek