Fontos a kommunikáció és az angol nyelvtudás

Angol nyelvtudás

A munkaerőpiacon az állja meg legjobban a helyét, aki jól kommunikál és beszéli az angol nyelvet. Természetesen a szakmai tudás is elengedhetetlen, de az érzelmi intelligencia is.

A toborzási szakember szerint minél magasabb az angolnyelv-tudása egy végzett hallgatónak, annál piacképesebb lehet a pályázata. Tavaly a gazdálkodási menedzsment, a pszichológia és a jogász volt a három legnépszerűbb felsőoktatási felvételi szak.  A Telex ennek kapcsán kérdezte a Randstad Magyarország toborzási szakemberét, Polgár Petrát, hogy vajon van-e igény ennyi munkaerőre ezeken a területeken. A szakember szerint szakmától függetlenül az a legfontosabb, hogy a munkavállaló hogyan kommunikál, mennyire tudja átadni a mondanivalóját. „Egy együttműködő vállalati kultúra erősebb megtartó erővel bír, kutatások szerint a boldog munkavállaló ügyfelei is boldogabbak. Az együttműködő képesség, valamint ehhez kapcsolódóan az érzelmi intelligencia rendkívül értékes kompetencia, egy jövőbeni vezetői pályához is elengedhetetlen” – mondta.

Villamosmérnök, gépészmérnök, Informatikai végzettséggel azonnal el lehet helyezkedni

Mint kifejtette, a műszaki területen a villamosmérnöki és gépészmérnöki szakokon végzettek iránt a legnagyobb a kereslet a felsőfokú végzettséget igénylő szakmák közül. Hozzátette: informatikai és gazdaságtudományi végzettsséggel – munkaképes angolnyelv-tudással kiegészülve – szinte azonnal el lehet helyezkedni a munkaerőpiacon, méghozzá kiemelt kereseti lehetőséggel. A szakértő szerint drasztikusan nőtt az igény a komplex IT-biztonsági megoldásokra, ami növelte a keresletet az IT-biztonsági, azaz IT security szakemberek iránt. A legnagyobb növekedést a szolgáltatóközpontok iparágában, azaz a Business Services szektorban pénzügy-számviteli területen tapasztalták. „Nagy igény van angolul beszélő könyvelőkre, már középfokú végzettséggel is, de a felsőfokú tanulmányok még értékesebbek. A pénzügy-számviteli szakon végzettekért a könyvvizsgáló vállalatok is versenyeznek”  – mondta a toborzási szakember.

Angol nyelvtudással piacképesebb a pályázat

Beszélt azokról a szakokról is, amik ugyan népszerűek, de nehezebb velük pályakezdőként jó fizetéssel elhelyezkedni. Példaként említette a marketing, a kommunikációs terület vagy a jogász szakot. Hozzátette, hogy marketingszakon szerzett diplomával még egy felsőfokú angolnyelv-tudással is versenyhelyzetben vannak a munkavállalók. A szakértő szerint szakterületfüggő, hogy kell-e diploma ahhoz, hogy valaki érvényesüljön a munkaerőpiacon. Kiemelte, hogy komoly a hiány szakképzett, akár fizikai munkaerőből. A nyelvtudás kapcsán elárulta, hogy minél magasabb az angolnyelv-tudásuk a végzetteknek, annál piacképesebb a pályázatuk. A szakember kitért arra is, hogy itthon még mindig rugalmatlanabb a karrierváltókhoz való viszonyulás, mint több nyugat-európai országban.

Forrás: hrportal.hu

További cikkek