Emelni kell a nyugdíjkorhatárt

nyugdíjkorhatár emelés

Több országban is foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy mennyi ideig kellene dolgozni a nyugdíj eléréséhez. A nyugdíjkorhatár felemelése foglalkoztatja a szakembereket Angliában is. 

A brit International Longevity Center (ILC) friss jelentése szerint a társadalom gyors elöregedése miatt világszerte szükségessé válhat, hogy 2050-re 71 évre emeljék az állami nyugdíjra jogosultak korhatárát – írja a VG. Egy felmérés szerint a megkérdezettek 90 százalékát aggasztja a javaslat, mert az Egyesült Királyságban egyre többen vannak, akiknek az ötvenes-hatvanas éveikben el kell hagyniuk a munkaerőpiacot, egyrészt a leépítések, másrészt az egészségi állapotuk miatt. Márpedig ebben az életkorban nagyon nehéz új állást találni.

Ros Altmann volt nyugdíjasügyi brit államtitkár sem ért egyet az ILC javaslatával. Szerinte a nőkre és a társadalom szegényebb rétegeinek okozná a legnagyobb nehézséget a döntés, ugyanis nekik „végkimerülésig” kellene dolgozniuk, vagy nagyon alacsony színvonalon élniük az alacsony magánnyugdíjból, amíg el nem érik a 71 évre emelt korhatárt. Altmann felhívta a figyelmet, hogy a társadalom legalacsonyabb jövedelmű 10 százaléka az adatok szerint az ötvenes évei eleje után nem marad egészséges, így nagyobb eséllyel halnak meg 71 éves koruk előtt. Andrew Scott közgazdász szerint a nyugdíjkorhatár emeléséhez idősbarát munkahelyek teremtésére és jobb egészségügyi és gondozási ellátórendszerre lenne szükség.

Forrás: hrportal.hu

 

További cikkek