Kockázata van a keresetek emelkedésének

Élénk emelkedés várható a munkaerőpiacon, annak ellenére, hogy a keresetek augusztusi növekedési üteme elmaradt a várakozásoktól, valamint az emelkedő infláció miatt  a reálkeresetek növekedése fékeződik. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint augusztusban a bruttó átlagkereset 321 172 forint, a nettó átlagkereset 213 579 forint volt, egyformán 10,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az év első nyolc hónapjában a keresetek 11,8 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Egyes elemzők szerint elsősorban a minimálbér és a garantált bérminimum növekedésével magyarázható a bérek emelkedése, de az egyre több szektort érintő munkaerőhiányból adódó bérfejlesztések is hozzájárultak. A tavalyinál lassabb bérdinamika és a gyorsuló infláció miatt a reálkeresetek emelkedése már 10 százalék alatt van. A K&H szakembere úgy véli,  a továbbra is jelentős béremelkedés kockázatokat hordoz. A fizetések növekedésének ugyanis a termelékenység bővülésével együtt kell megvalósulnia, ellenkező esetben versenyhátrányba kerül a gazdaság. A tartósan magas bérnövekedés ráadásul a vállalkozásoknál költségemelkedést okoz, ez pedig idővel jó eséllyel növeli az inflációs kockázatot.

Forrás: napi.hu

További cikkek

Kiket várnak a britek ?Kiket várnak a britek ?

Új brit bevándorlási szabályzat lép érvénybe, ami jelentősen szelektálja majd a britekhez pályázókat. Ugyanis magas szakképzettségű, angolul jól beszélő, jól fizető állásajánlattal érkező bevándorlók számíthatnak a legelőnyösebb elbírálásra a jövőre