Ellenőrizni szükséges az őrző-védő cégeket

A személy- és vagyonvédelmi szektorban jellemző a számlázási láncolatokkal elkövetett adókijátszás, adóelkerülés, A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tapasztalatai alapján ennek leggyakoribb formája, hogy az áfaszabályok kijátszásán túl a vagyonőrök foglalkoztatása után nem fizetik meg a közterheket.Ezért a NAV ellenőrzésekre buzdít.

Ha a számlabefogadó adókijátszást gyanít, akkor a saját üzleti ellenőrzéseken túl további intézkedéseket is tehet, amikkel kizárja az adókijátszásban való részvétel lehetőségét. A vállalkozások megbízhatóságáról a nyilvános cégadatok, a közzétett beszámolók mellett elsősorban a NAV honlapján tájékozódhatnak (adószám érvényessége, jelentős vagy tartós adótartozás, végrehajtás alatt állók stb). Az áfaalanyok lekérdezése menüpontban csak a vállalkozás adószámát kell megadni és a lekérdezés eredményében láthatóvá válik a bejelentett alkalmazottak száma. Ha egyik teljesítésben részt vevő vállalkozásnak sincs bejelentett alkalmazottja, felmerülhet az adóelkerülési kockázat, mert további alvállalkozás bevonását tiltja a törvény.

A középfokú szakképesítést igénylő vagyonőri munkakörben a garantált bérminimum és az arra eső közterhek megfizetése 2019-ben minimálisan 1 356 forintos óradíj mellett lehetséges. Az ez alatti díjazás a foglalkoztatás utáni közterhek elmaradásának kockázatát vetheti fel. Attól a gazdálkodótól, aki a szolgáltatásokról befogadott számlák alapján levonná az áfát, elvárható, hogy kizárja az adókijátszásban való részvétel kockázatát. Ha a kockázat ellenére nem tesz semmit azért, hogy üzleti partnerének megbízhatóságáról meggyőződjön, a NAV az adólevonási jogot megtagadhatja. Érdemes és szükséges is dokumentálni, hogy a vállalkozás megtett mindent, ami módjában állt, hogy megelőzze a költségvetési kárt.

Forrás: adozona.hu

További cikkek