Egyre kevesebb a nyelvvizsgázók száma

A nehezedő gazdasági helyzet, a drágulások visszavetették a nyelviskolák működését. Egyre kevesebb a nyelvvizsgázók száma. Az államilag finanszírozott helyeken is csökkent a tanulók száma.

2018-hoz képest megfeleződött a nyelvvizsgázók száma, a nyelviskolák pedig úgy fest, a rezsiárak miatt jelentősen árat kell emeljenek. 2022-ben októberig 46 ezren szereztek valamilyen nyelvvizsgát, ez pedig a 2018-as adatokhoz képest elég alacsony szám: akkor a teljes évben 80 ezer körül volt a sikeres nyelvvizsgázók száma – írja a Napi.hu az Oktatási Hivatal adatai alapján.

2021-ben 62 ezren szereztek bizonyítványt. Az adatokból látni a legfelkapottabb nyelveket is: angolból 37 ezren, németből 6900-an, spanyolból pedig 482-en tettek sikeres nyelvvizsgát. A portálnak Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület és az Euroexam Vizsgaközpont elnöke arról beszélt, hogy a nyelvvizsgák számának radikális csökkenése annak is betudható, hogy 2013-tól az állami finanszírozású férőhelyek száma jelentősen megcsappant. Az iskolák ráadásul a rezsiköltségek elugrása miatt is nehéz helyzetbe kerültek – állítja Rozgonyi Zoltán. „Ha további, kapkodó, átgondolatlan lépések nem lesznek, akkor az iskolák zöme, ha nehezen is, de túl fogja élni ezt az időszakot, azonban jelentős áremelésre kényszerülnek” – mondta a szakértő.

Azonban a nyelvvizsgáztatást hosszú távon akár el is lehetetleníti az, hogy a nagy létszámú vizsgahelyszíneket (ilyenek a középiskolák, vagy a felsőoktatási intézmények) tanítási idő után és szombati napokon úgy tűnik, be fogja zárni a fenntartó. „Ez a téli hónapokban ellehetetleníti a vizsgáztatást és pont azokat érinti, akik időben terveznek, készülnek, nem az utolsó tavaszi lehetőségekre várnak” – mondta Rozgonyi.

Forrás: hvg.hu

További cikkek