Nőttek a fiatalok elvárásai a munkakeresésben

fiatalok elvárásai

A fiatalok már markánsan megfogalmazzák elvárásaikat a munkakeresésnél. Fontos számukra többek között az otthon is végezhető munka, a bér megjelölése a hirdetésekben, de a gyakornoki programot is hangsúlyosnak tartják.

A cégek ugyanazzal az employer brandinggel próbálják magukhoz csábítani a fiatalokat: szinte látjuk is magunk előtt a reklámfilmet, ahogy az elegáns harmincas munkavállaló mosolyogva siklik be rollerrel a munkahelyére, az üzenet testreszabása pedig nem történik meg – mondta Földes Annamária, az Ipsos CX kutatási igazgatója egy friss felmérés eredményeit bemutató eseményen.

A kutatást a Skool megbízásából 18 és 25 év közötti fiatalok körében végezte el az Ipsos, az Accenture IT-szolgáltató cég támogatásával, 1023 fő megkérdezésével. „Vállalatunk elsődleges célja, hogy felkeltsük a tinédzser és fiatal lányok érdeklődését az IT szektor iránt. Számos programmal – tanfolyamokkal, workshopokkal, gimnáziumi tanulóknak szóló ösztöndíjakkal – igyekszünk egyengetni a jövőjüket, a gyakornoki program azonban eddig hiányzott a palettáról. Ehhez viszont előbb meg kellett tudnunk, mi van a fiatalok fejében, mik a preferenciáik munkába állás, karrier szempontjából, ezért készült el ez a kutatás” – mondta Guzsaly Péter, a Skool partnerkapcsolati vezetője.

A fiatalok elvárásai

A felmérésből az derült ki, hogy a fiatalok többsége, 35 százalékuk elsősorban multinacionális vállalatoknál szeretne dolgozni, míg magyar tulajdonban lévő céghez 24 százalékuk szerződne szívesen. Startupban a 12 százalékuk gondolkodik, míg nonprofit szervezetnél 9, a közszférában pedig mindössze 7 százalékuk helyezkedne el. Bár a 18 és 25 év közötti fiatalokkal kapcsolatban gyakran hangzik el az a sztereotípia, hogy szinte mobiltelefonnal a kezükben, közösségi médiát böngészve jöttek a világra, többségük még mindig a hagyományos platformokon keres elsősorban munkahelyet. A hirdetés szövegében tízből nyolc fiatal elvárja, hogy szerepeljen a pozíció megnevezése, a munkakör, a munkavégzés helye és a fizetéssáv is, miközben ez az utóbbi tétel rendszerint hiányzik a hirdetésekből.

Az álláskeresésben tapasztaltabbaknak jellemzően magasabbak az elvárásaik, amelyek közül a munka helyszíne, a fizetéssáv, a hirdető bemutatása és az ott dolgozók tapasztalatai esetében mérhető a legnagyobb a különbség. A koronavírus során kezdetben sokaknak terhes karantén, annak keretében pedig az otthonról, online intézett iskolai és munkahelyi teendők mára az elvárások közé is beépültek. A home office lehetőségét kereső fiatalok több mint fele, 58 százalékuk a munkahét nagyobb részében otthonról dolgozna, több mint negyedük a teljes home office-t választaná, és nagyjából ugyanennyien a heti két napot tartanák ideálisnak. A fiatalokat az adott válaszaik alapján az úgynevezett cluster analízis segítségével négy csoportra tudták osztani.

Négy csoport

A többség – 35 százalék – a túlbuzgó kategóriába esik, rájuk nagyfokú elkötelezettség és a munkával szemben állított túlzóan magas elvárások jellemzőek. A válaszadók 27 százaléka a pragmatikus típusba tartozik, számukra a munka alapvetően az önfenntartás eszköze, az elsődleges célja a pénzkeresés, nem pedig az önmegvalósítás. Elhivatott kategóriába sorolták a fiatalok 25 százalékát, nekik a munka nem teher, hanem a pénzkereseti formán túl egy önkifejezési mód is, fontos számukra, hogy értéket teremtsenek. A maradék 13 százalék pedig az érdektelenek csoportját erősíti, esetükben azonban Kovács Balázs, az Ipsos médiakutatási vezetője szerint elsősorban a kérdőívet kitöltők legfiatalabb rétege került ebbe a csoportba, és életkorból fakadó jellegzetességről van szó.

Összességében erről a korosztályról elmondható, hogy nem tekintik természetesnek a hierarchikus rendszert, a főnöküknek is ki kell érdemelni tudással, megfelelő hozzáállással a megbecsülésüket – mondta Guld Ádám generációkutató, a Pécsi Tudományegyetem Társadalom- és Médiatudományi Intézet, Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék adjunktusa.

Forrás: napi.hu

További cikkek

Magas fizetés itthon is?Magas fizetés itthon is?

Úgy tűnik, Magyarországon is lehet jól fizető állásokhoz jutni. Aki jó szakmával és tapasztalattal rendelkező munkavállalóként igazán jól szeretne keresni, annak már nem kell feltétlenül külföldre mennie dolgozni, hogy megfizessék