Egyedülálló képzésre várják a fiatalokat

Repülőgép szerelők

Egyedülálló képzésre várják a fiatalokat Csepelen. Repülőgép szerelőket, műszerészeket, de  kerék- és fékagy karbantartó, valamint repülőgépfestő képzést is indítanak.

Több mint 20 év után ismét valós repülőtéri és hangár környezetben tett szakmai vizsgát középiskolai képzésben végzős 16 repülőgép-szerelő és műszerész diák az Aeroplex ferihegyi műszaki bázisán – közölte az Aeroplex és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamra (BKIK). A repülőgép-szerelői és műszerész duális képzést az országban egyedüliként nyújtó, a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrumhoz (BGéSzC) tartozó csepeli Kossuth Lajos Kéttannyelvű Technikum és a magyar vállalat valósítja meg a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve.

Az Aeroplex a duális képzéshez szükséges gyakorlati helyszín kialakítására 180 millió forintot fordított, és fenntartása évente 5-6 millió forintba kerül. A vállalatnál 715-en dolgoznak, a létszámot 100 fővel tervezik bővíteni az idén. Az Aeroplex a repülőgép-szerelő és műszerész szakmában az idén vizsgázott és jövőre végzős hallgatókat mind foglalkoztatni tudná, jelenleg mintegy 40 nyitott pozíciójuk van erre a területre, és egyre nagyobb igény mutatkozik repülőgép-szerelő és műszerész szakmunkásokra – közölték.

A cég a gyakorlati képzés helyszíne mellett dedikált oktatói csapattal, oktatási anyaggal, valamint csúcstechnológiás tanműhellyel is segíti a növendékek oktatását. A BKIK felnőttképzési programjainak részeként az idén ősszel indul az Aeroplex-szel közösen kerék- és fékagy karbantartó, valamint repülőgépfestő képzés is. Az Aeroplex a régió legnagyobb független karbantartó vállalata, Airbus és Boeing típusú repülőgépek és azok alkatrészeinek javításával és ápolásával foglalkozik. Ügyfelei között található a Budapesten megforduló légitársaságok mintegy 80 százaléka, amelyek a le- és felszállás között az Aeroplexet bízzák meg a repülőgépeik műszaki ellenőrzésével és kisebb javítások elvégzésével.

Emellett évente 120-150 repülőgép csak azért érkezik a budapesti repülőtérre, hogy magyar szakemberek elvégezzék az úgynevezett időszakos nagykarbantartást. A vállalat repülőgép berendezések és alkatrészek javításával is foglalkozik és a világ minden pontjáról kap megbízásokat. Az állami vállalat tavalyi árbevétele 21,6 milliárd forint volt a 2021. évi 13,5 milliárd forint után.

Forrás: hrportal.hu, MTI

További cikkek