Coach és asszisztens – ezeket az állásokat nagyon szeretik a magyarok

Magyarországon a gyártósor és adminisztráció álláshelyeken szeretnének a legtöbben elhelyezkedni,a coach, a területi képviselő és az asszisztensi állásokra túljelentkezés van. Viszont a mezőgazdaságba és a szállodaiparba szinte alig lehet jelentkezőt találni. 2018-ban és 2019 első hat hónapjában a legtöbb álláskereső adminisztratív alkalmazotti pozícióban szeretett volna elhelyezkedni a Workania.hu internetes állásportálon.

Idén tizenháromszor több pályázó volt csak erre a pozícióra, mint ahány álláshirdetés, pedig még mindig ez az egyik legnagyobb számban meghirdetett állásajánlat a piacon. A leggyakrabban egyébként még szerelőket, munkásokat, gyártósori operátorokat és segédmunkásokat keresnek a munkaadók, de hiába érkezett ezekre a pozíciókra is több tízezernyi jelentkezés idén januártól júniusig, továbbra is nagy a munkaerőhiány. Az előző évekkel összehasonlítva az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkező pályázók inkább a gyártósort választják az építőipari állások helyett, mert az előbbi területen szignifikánsan megnőttek a bérek, és bár sok a jelentkező, még mindig több ezer betöltetlen állás van a gyártás-termelés területén. A legtöbb pályázó a fent említetteken kívül az eladó/elárusító, az értékesítői, asszisztensi, raktáros és csomagolói pozíciókra érkezett, de ezek szintén olyan területek, ahol a kereslet is óriási. A portál éppen ezért összehasonlította a keresletet a kínálattal, hogy megnézze, egy hirdetésre átlagosan hány reakció érkezik, hiszen nem minden esetben egyszerre nagy a kereslet és a kínálat. 2019-ben a coach, a területi képviselő és titkárnő pozíciókban a legnagyobb a túlkereslet – jóval többen szeretnének ezekben a pozíciókban dolgozni, mint ahány álláslehetőség van: egy darab hirdetésre ugyanis átlagosan több mint 100 reakció érkezik. Érdekesség, hogy 2018-ban a légiutas-kísérő volt hasonlóan kapós álláslehetőség.

 

A másik oldalt megnézve, nagyon alacsony a reakciószám a concierge, a housemen pozíciókra a szállodaiparban, de ezek mellett alig találni pályázót a technikus, hajós, sommelier, C++ programozó, gumiszerelő munkatárs pozíciókra, valamint rendkívül nagy hiány van a mezőgazdaságon belül a traktorista és kombájnos pozíciókban is.

Forrás: penzcentrum.hu

További cikkek