A munka mellett a magánélet is fontos

A munka és a magánélet egyensúlya fontosabb az anyagiaknál a munkahelyváltás során – többek között ez derült ki a Karrier-újratervezés workshop és előadás szervezőinek online felméréséből. Mai felgyorsult digitális világunkban sok más területhez hasonlóan a munkaerőpiac is folyamatosan átalakulóban van. Mindezekhez a folyamatokhoz nehéz munkavállalóként alkalmazkodni, főként egy olyan kulturális környezetben, ahol a munkavállalók nagy része még mindig bátortalan abban, hogy munkahelyet vagy még inkább karriert váltson.

Az online felmérés alapján jellemzően a nők azok, akik külső segítséget vesznek igénybe azokban az élethelyzetekben, ahol komoly változási kihívásokkal kell, hogy szembenézzenek „Tapasztalataim szerint Magyarországon a nők korosztálytól és beosztástól függetlenül bátrabban fordulnak tanácsadóhoz különböző karrierhelyzetekben, míg a férfiaknál ez az igény jellemzően inkább multinacionális nagyvállalatok felsővezetőinél merül fel, ahol coaching már a vállalati kultúra szerves része. Nagyon fontos lenne, hogy a férfiak is tudatosan tervezzenek és váltsanak, hiszen az ő esetükben szintén igaz, hogy 2-3 szakmát is el kell sajátítaniuk a közel 50 év munkával töltött időszak alatt.” – emelte ki Kertész András, coach, a Karrier-újratervezés workshop előadója. A jelenlegi munkaerőhiányos gazdaságban, ahol hatalmas verseny folyik a jól képzett, tájékozott munkavállalókért, a munkáltatóknak figyelembe kell venniük a különböző generációk (baby boomerek, X, Y és Z generációk) eltérő igényeit és elvárásait. A mostani felmérés érdekes tanulsága például, hogy az Y generáció tagjainak már természetes, hogy 2 évente munkahelyet váltanak. „Az 50+ évesek korosztálya csekély, 2,3%-os arányban vett részt a kutatásban, ami jól mutatja, hogy nem ismerik igazán a munkaerőpiac trendjeit vagy nem akarnak tudomást venni ezekről. Az álomkarrier eléréséhez a munka-magánélet egyensúly volt legfontosabb szempont a felmérés kitöltői körében, ezt követi csak az ,,én legyek a sajátmagam főnöke” aspektus, de szintén megtalálható a döntő okok között, hogy sokan nem találták még meg a hivatásukat vagy kiégtek az aktuális pozícióikban. Csak mindezek után jönnek a piszkos anyagiak. Sokan azonban az anyagi biztonságot is hajlandóak beáldozni, hogy olyanba foghassanak, amit igazán szeretnek csinálni. A tájékozódás szempontjából a válaszadók 70,8%-a cikkekből és könyvekből olvasva jut hozzá a karrierváltással kapcsolatos hasznos információkhoz, a baráti tanács pedig a második leggyakoribb forrás, ahová az emberek fordulnak, ha segítségre van szükségük.

Forrás: mmonline.hu

További cikkek

A nők egyenlőségérőlA nők egyenlőségéről

Más véleményen van az unióban Magyarország a nők egyenjogúságát illetően. Elutasította ugyanis Magyarország az európai uniós tagállamok tanácsában „Az elnökség következtetései a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó cselekvési tervről (Gender Action