A magyar kolónia már a legnépesebb Ausztriában

Magyar munkaerő Ausztriában

Az osztrák társadalombiztosító júliusi adataiból kiderült, hogy a nyár közepén összesen 126 656 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában. Ez a szám rendkívül magas, ami majdnem egy Győr méretű (132 ezer lakos) város lélekszámával egyezik meg – írja a vg.hu

A legfrissebb kimutatás szerint az Ausztriában dolgozó magyarok már több mint 126 ezren vannak. Ez a papírforma, hiszen az osztrákoknak kiemelt célpontja a hazai munkaerő megszerzése. A nyár középső hónapja alatt 1938 fővel nőtt a magyar munkavállalók száma Ausztriában, ami felülmúlja az ázsiai és az afrikai betelepülők számát is. Számos példa  van rá itthon, hogy ausztriai állásokra különböző fejvadász cégek kifejezetten magyar munkaerőt toboroznak.

A tavasz végén 119 595 főt ért el a hazai tábor, a nyár elején 124 718-at, a nyár közepén pedig 126 656-ot. Ebből látszik, hogy a növekedés intenzitása lanyhul, amit alapvetően a kinti mezőgazdasági munkák, illetve a nyári turisztikai szezon beindulása gerjesztett. A 123 696 fős, ezzel második helyezett németnél háromezer fővel népesebb külföldi közösséget alkot. Jól mutatja, milyen tekintélyes létszám, hogy a harmadik románok csak 82 005 fővel vannak jelen az osztrák munkaerőpiacon. Júliusban összesen 1 004 925 fő külföldi állampolgár dolgozott Ausztriában, vagyis közülük majdnem pontosan minden nyolcadik magyar volt. A legtöbben Alsó-Ausztriában keresik a kenyerüket, egészen pontosan több mint 23 ezren.

Forrás: economx.hu

További cikkek