A koronavírus elhúzódó válságot okoz itthon is

Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke szerint  elhúzódó krízissel kell számolni Magyarországon a koronavírus járvány miatt. Mint elmondta: rugalmassá kell tenni az állami rendszereket és munkaerőpiacot, valamint költségvetési és lakossági szinten is nagy hangsúlyt kell helyezni a tartalékolásra.

Domokos véleménye szerint a koronavírus-járvány, illetve a kibontakozó olajár-háború csak felgyorsítja, és nyilvánvalóan mélyíti az elmúlt mintegy másfél-két évben megindult negatív világgazdasági folyamatokat. Magyarország számára tehát nem az a kérdés, hogy mikor kezdődik a visszaesés, hanem az, hogy mennyire vagyunk felkészültek. Az elmúlt évek költségvetési gazdálkodása jó alapot teremt. „A 2008-as példa is arra intette a jelenlegi kormányzatot, hogy a felkészülés rendkívül lényeges, így ma teljesen más helyzetben az ország. A jelenlegi költségvetés is rendelkezik olyan tartalékokkal, amelyeket a kormány, de a nyereséges vállalkozások és a lakosság egyaránt mozgósítani tud mind a járvány, mind az előrelátható gazdasági következmények kezelése érdekében.” Ez is arra utal, hogy a költségvetési mozgástér mégsem olyan nagy és így akár a nyereséges vállalkozások és a lakosság terheit is kérheti majd a kormány a válságkezeléssel járó terhek megosztására. Erre egyébként Orbán Viktor kormányfő is utalt a minapi kamarai beszédében.    Arra a felvetésre, hogy nem lehet előre látni mi fog történni holnap, ezért jobb kivárni ilyenkor, Domokos úgy reagált: „finoman szólva sem osztom ezt az álláspontot. A kivárás sodródást jelent, ami tudjuk hová vezet.Úgy vélem a munkaerőpiac rugalmassága alapvető jelentőségű. Eljött az ideje, hogy a foglalkoztatáspolitika kilépjen eddig megszokott keretei közül, és több ­toleranciát tanúsítson a munkavállalók iránt a jelen helyzetben.Soha nem látott módon értékelődik fel a digitalizáció szerepe. Gépesítéssel, robotizációval egyszerűsödhetnek bizonyos munkafolyamatok, ami például egy járvány okozta krízishelyzetben is biztosítani tudja a termelést, a folyamatos munkavégzést vagy éppen az otthoni munkavégzés kap erős támogatást – fogalmazott.

Forrás: portfolio.hu

További cikkek

Hová tartanak a bérek?Hová tartanak a bérek?

Úgy tűnik, hogy csökkenésnek indultak a reálbérek hazánkban. A munkaerőpiacon pedig ellentmondásos folyamatok zajlanak, kevesebb állást hirdetnek, ugyanakkor egyre többen keresnek munkát. A cégek pedig arra törekednek, hogy minél kevesebb