A kormány tíz intézkedése a munkahelyek védelmében

Munkahelyvédelem

A magyar kormány tíz intézkedést dolgozott ki a munkahelyek védelmében. Újraiparosítási hitelprogram és úgynevezett tőkeprogram segíti ezt a folyamatot és a vállalkozások támogatása is kiemelt cél.

Rekordalacsony a regisztrált álláskeresők száma

Soha ilyen alacsony nem volt még a regisztrált álláskeresők száma az év első két hónapjában – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) az MTI-vel. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 2023 februárjában 245 121 regisztrált álláskereső volt. Ez a valaha volt legkedvezőbb februári adat, az egy évvel korábbi szinthez képest is további 7 ezerrel csökkent az álláskeresők száma. A nyilvántartás működése óta a regisztrált álláskeresők létszáma még soha nem volt ilyen alacsony az év első két hónapjában, miközben nyolcadik hónapja van 4,7 milliós, azaz rekordszinten a foglalkoztatottság – ismertette közleményében a minisztérium.

Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram és Tőkeprogram

Kiemelték: a kormány a háború és szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is mindent megtesz azért, hogy megvédje a családokat, a nyugdíjasokat és a teljes foglalkoztatottságot. Ennek érdekében ki kell védeni a recessziót és meg kell őrizni, sőt növelni kell a vállalkozások teljesítményét, versenyképességét. A kormány 10 intézkedést hozott a munkahelyek védelmére, többek közt 700 milliárd forintos kerettel elindította a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot, valamint 600 milliárd forintos kerettel a Baross Gábor Tőkeprogramot – ismertették.

További támogatási programok

A kedvező eredményhez a célzott kormányzati intézkedéseken túl hozzájárultak a megindított Vállalkozások Munkaerő Támogatása és a Munkatapasztalat szerzést elősegítő támogatás programok, amelyeknél már mintegy 7 ezer álláskereső foglalkoztatására érkezett be kérelem, több mint 7 milliárd forint értékben. A kormányzati programnak köszönhetően pedig már közel 5 ezren sikeresen el is helyezkedtek – olvasható a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében.

Forrás: liner.hu

További cikkek