Keveslik a minimálbér emelést a volánosok

A Volán-dolgozók szakszervezete a 8%-os minimálbér emelést kevésnek tartja és súlyos következményekre figyelmeztet. Az érdekvédelmi szervezet véleménye az, hogy a kétszámjegyűnél kisebb mértékű emelésnek beláthatatlan következményei lehetnek az ágazatban egyre nagyobb gondot jelentő munkaerőhiány miatt.

Furcsállják, hogy a Liga és a Munkástanácsok miért írták alá az emelésről szóló dokumentumot, hiszen korábban a Magyar Szakszervezeti Szövetség is kevesellte a 8 százalékot, és szintén kétszámjegyű emelést sürgettek. A Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke, Baranyai Zoltán hangsúlyozta: ha nem emelkednek tovább a bérek, további elvándorlásra kell számítani, ami még a tavalyinál is kritikusabb helyzetet teremthet az egyébként is létszámhiánnyal küzdő ágazatban. Autószerelőből, autóvillamosság szerelőből és autóbuszvezetőből már tavaly is komoly hiány volt, és a régi dolgozókat is csak nehezen vagy egyáltalán nem lehetett megtartani a szakmában. A szakszervezeti vezető szerint sajnálatos, hogy a megállapodást aláíró konföderációk a 8 százalék elfogadásával az ágazati tagszervezeteik pozícióját jelentősen gyengítették a helyi bértárgyalásokon, de reménykedik benne, hogy a döntéshozók reálisan látják a foglalkoztatási nehézségeket, és mindezt figyelembe véve születik egy új, mindenki számára elfogadható megállapodás.

 

Forrás: hvg.hu

További cikkek

Magas fizetés itthon is?Magas fizetés itthon is?

Úgy tűnik, Magyarországon is lehet jól fizető állásokhoz jutni. Aki jó szakmával és tapasztalattal rendelkező munkavállalóként igazán jól szeretne keresni, annak már nem kell feltétlenül külföldre mennie dolgozni, hogy megfizessék