Mi is az a kapunyitási pánik?

Kapuzárási pánikról már mindenki hallott, de kapunyitási pánikról nem gyakran szoktunk beszélni. Egyébként létező jelenség, és leginkább a fial korosztályt érinti. Mit lehet tudni a kapunyitási pánikról?

Ez az érzés egyfajta szorongást vált ki a fiatalokból, hogyan is induljanak neki a nagybetűs életnek. A szorongást fokozza még a társadalmi elvárás is, hogy x év múlva már rendelkezni kell saját személyautóval, lakással, és hamarosan jöhet a családalapítás is. Mindennek fejében még sokszor a család is rátehet egy-két lapáttal ilyen kijelentésekkel, hogy „Amikor én ilyen idős voltam, már 2 gyerekem volt… „Ismerős a helyzet ugye?

Nem kell kétségbe esni, hiszen senki nem úgy kezdte, hogy rögtön megvolt mindene. Ha nem régen végezted el az egyetemet, először is az a legfontosabb, hogy munkát találj. Mindennek az alapja egy biztos munka.

Ha még nem tudod pontosan, mit kezdj az életeddel, vagy merre is indulj, sokat segíthet egy ún. karrierterv, amelyben részletesen kitérhetsz a különböző céljaidra. Nézzünk pár példát.

Mi a karriercélod? Pontosan mit szeretnél elérni fél év, 1, és 5 év múlva. Ugyanezt játszd el a család, pénzügyek, szabadidő és tanulás témakörökben is. Tanulás? Nem rég fejeztem be az egyetemet! Ne feledd, hogy a mai világban az élethosszig tartó tanulás a mérvadó, mert sok kihívásnak kell megfelelni a közeljövőben! Tanulás alatt ne azt értsd, hogy újra egyetemre kell járnod, hanem pld: mennyire szeretnél elmerülni az informatika, vagy a nyelvek világában.

Érdemes a karriertervet végig csinálni, és egy kis időt rászánni, mert máris letisztulhat a kép, hogy mit is szeretnél magaddal kezdeni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük