Ne csak a tartalomra figyeljünk, hanem az önéletrajz formai követelményeire is!

Érdemes beszélni arról, hogy ne csak az önéletrajz tartalmának összeállítására, hanem a formára is adjunk. Munkakeresés során nem sokat foglalkozunk önéletrajzunkkal, sokszor úgy vagyunk vele, örülünk, ha megírtuk, gyorsan pályázzunk meg különböző hirdetéseket. Utána meg csodálkozhatunk, ha nem kapunk semmilyen visszajelzést egy vállalattól sem. Miért lehet ez? Legfőképpen azért, mert önéletrajzunk nem keltette fel a HR-esek érdeklődését! Általában sokan jelentkeznek egy meghirdetett állásra, éppen ezért a HR-eseknek általában 5 másodperc alatt kialakul az első benyomása az önéletrajzokról. Sokszor nem is a tartalom, hanem a forma alapján alakul ki a vélemény. Hogyan tudjuk feldobni önéletrajzunkat?

  • Keveset beszélünk erről, de nagyon fontos a megfelelő betűtípus kiválasztása. Hagyjuk el a sablonos Times New Roman betűstílust, és alkalmazzunk helyette mást. Nagyon sokan ezzel a betűtípussal adják be önéletrajzukat! Fontos, hogy kitűnjünk a tömegből!
  • Alkalmazzuk ügyesen a betűméreteket, hiszen nincs megszabva használatuk. Az érdemi információkat nyugodtan írjuk nagyobb betűvel szedve! (Korábbi munkahelyeink neve, pozíciók, tapasztalatok)
  • Arra is ügyelni kell, hogy ne kisbetűkkel írjunk mindent, mert a lényeges infók elvesznek a szövegkörnyezetben, plusz amúgy sem olvassák végig a HR-esek! (Ezzel az ő dolgukat nehezítjük meg, és önéletrajzunk elvesztheti az érdeklődést!)
  • A betűtípuson túl nyugodtan alkalmazzuk a sorköz, térköz beállításokat annak érdekében, hogy önéletrajzunk szellős, és áttekinthető legyen! Használjuk a fejlécet, személyes adatainkhoz!
  • Fontos, hogy ne legyen túl csicsás önéletrajzunk!

A tartalmon kívül az önéletrajz formája is meghatározó, így hát szánjunk időt mindezek alapos megszerkesztésére!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük