Mindannyiunknak van egy munkavállalói életútja!

Nemcsak életutunk van, hanem munkavállalói életutunk is. Hogyan is kell ezt elképzelni? A munkavállalói életút azzal kezdődik, hogy felvesznek bennünket egy vállalathoz.

A bevezető szakaszban többnyire ismerkedünk a vállalattal, betanítanak bennünket, megismerkedünk a munkafolyamatokkal, a kollégákkal. Ez az idő nemcsak 3 hónapig tart, hanem jóval több ideig. 3 hónap arra elegendő, hogy megismerjük az alapvető munkafolyamatokat, de még jóval utána is fog újat mutatni a terület.

A felszálló ágba akkor érkezünk, amikor már egy ideje a cégnél vagyunk. Az alap munkafolyamatokban már magabiztosak vagyunk, akár segítség nélkül is képesek vagyunk elvégezni feladatainkat, de lehetnek még olyan esetek, amelyekkel nem találkoztunk, így muszáj segítséget igénybe vennünk.

Az érettség szakaszban teljesedünk ki. Már egyáltalán nincs szükségünk segítségre ahhoz, hogy elvégezzük a munkát. Sőt, sokszor már rutinszerűen végezzük feladatainkat. Nincs olyan kérdés, amire ne tudnánk felelni, és ebben a szakaszban érhetünk el szakmai sikereket és elismerést! Amennyiben kiemelkedők vagyunk a munkában, sikereinket munkatársaink, és a vezetőség is elismerheti.

Mint mindennek, így a munkavállalói életútnak is van hanyatló szakasza. Ebben a szakaszban érezhetjük azt, hogy a munkánk már nem tud újat mutatni számunkra, „kiöregedtünk” ebből a munkakörből. Már nem olyan intenzitással végezzük el feladatainkat, s gyakran azon kapjuk magunkat, hogy jó lenne máshol dolgozni. Ha ezt érezzük, akkor elérkezett az ideje annak, hogy felmondjunk a vállalatnál, persze addig ne tegyük meg, ameddig nem találunk másik munkahelyet. Munkatársainkkal is csak akkor közöljük döntésünket, ha biztosak vagyunk magunkban. Az itt megszerzett tapasztalatot, és tudást akár máshol is kamatoztathatjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük