Milyen módszerekkel keressünk állást?

Manapság számos lehetőség áll rendelkezésre ahhoz, hogy álláshirdetésekkel találkozzunk. Kezdjük először az internettel. Rengeteg álláskereső oldalt találhatunk, amelyek megkönnyíthetik helyzetünket. Ha megnyitunk egy álláskereső oldalt, először elveszhetünk az információtengerben, de ha van konkrét elképzelésünk a munkát illetően, akkor leszűkíthetjük a keresést az oldalakon. Általában kategóriákra vannak osztva a szakmák pl: turizmus, marketing, építőipar, kereskedelem stb. A portálokon nemcsak a vállalatok kereshetnek munkaerőt, de mi is kereshetünk állást. Ebben az esetben nem kell mást tennünk, mint feltölteni önéletrajzunkat a felületre, és részletes leírást adni magunkról. Mire is kell itt gondolni? Mik az elérhetőségeink, elképzeléseink? Hol szeretnénk munkát találni? Milyen készségekkel rendelkezünk? Mennyit szeretnénk fizetésnek? Az álláskereső portálok mellett bátran használjuk a Linkedint is. Fontos, hogy ne csak álláskereső oldalakat használjuk, hanem bátran keressük fel a vállalatok honlapjait is, azon belül a karrier menüpontot. A cégek saját honlapjukon is hirdetnek munkalehetőségeket. Egy állásinterjún megkérdezhetik tőlünk, hogy hol akadtunk rá a meghirdetett állásra. Ha azt mondjuk, hogy a vállalat honlapján, akkor máris szereztünk egy piros pontot.

Természetesen az internet mellett rendelkezésünkre állnak a hagyományos módszerek is. Az újságokban is bármikor találkozhatunk álláshirdetésekkel, vagy ha a városban járkálunk, akkor üzletek kirakataiban is ráakadhatunk egy-egy lehetőségre. A buszon, vagy villamoson is felütheti a fejét álláshirdetés. Gyakorlatilag bárhol megtalálnak minket a vállalatok, csak szemfülesnek kell lennünk. Multinacionális vagy kis/középvállalkozás? Mindez már csak rajtunk múlik, milyen céghez szeretnénk menni, dolgozni.

A személyes felkeresés kiment a divatból? Akármennyire is furcsa, mind a mai napig vannak olyan bátor jelentkezők, akik bevállalják ezt az álláskeresési módot. Felkerekednek, és személyesen érdeklődnek a kiszemelt vállalatnál megüresedett pozíció után. Ha mi is ezt a módot választjuk, és nemleges választ kapunk, akkor is nyugodtan hagyjuk ott önéletrajzunkat. Soha nem tudhatjuk, mikor értesíthetnek bennünket.

Sokkal több lehetőségünk van munkakeresésre, mint régen. Bármelyik módszert is válasszuk, az a lényeg hogy célba érjünk, és megtaláljuk az ideális munkalehetőséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük