A nyugdíjasok visszatérhetnek a munkaerőpiacra!

Folyton csak azt hallani, hogy az országban munkaerőhiány van. A munkáltatók aggódnak, mert sok esetben nem tudják feltölteni a megüresedett pozíciókat. Azonban amellett sem szabad elmenni, hogy a nyugdíjasok egy része visszatér a munkaerőpiacra, legalábbis aki jól tartja magát, és el tudja látni az adott munkát. Nézzük meg először is, milyen okok vezethetnek oda, hogy a nyugdíjasok munkát vállalnak:

  • A nyugdíj nem elegendő ahhoz, hogy megtudjanak élni. Feltehetjük a kérdést, hogy vajon mire van szüksége egy nyugdíjasnak? Mire költ annyit, hogy nem tud kijönni a havi nyugdíjból. Sokszor nem gondolunk bele, de már szinte nincs olyan idős korú, aki ne szedne valamilyen gyógyszert. A gyógyszerek nem két fillérbe kerülnek, és sokaknak nincs is támogatása a készítményekre.
  • A nyugdíjasok úgy gondolják, hogy jól jön egy kis extra pénz nyugdíjkiegészítés gyanánt, ezért gondolják úgy, hogy visszatérnek a munkaerőpiacra.
  • Akik jól tartják magukat, és nem várja otthon őket senki, kell valami, amivel lefoglalhatják magukat. Mi sem jöhet számításba, mint a munkavégzés.

Na és miért alkalmazzák szívesen a munkáltatók a nyugdíjas korosztályt munkavégzésre?

  • Azért, mert a nyugdíjasokra merőben más adózási szabályok vonatkoznak, nem kell utánuk sokat fizetni. Mind tudjuk, hogy a munkavállalók sokba kerülnek a munkáltató számára.
  • A nyugdíjasok jóval több tapasztalattal rendelkeznek, mint a kezdő munkavállalók, és a cégeknek sokszor nincs sok idejük arra, hogy betanítsák az alkalmazottakat.

A mai világban megfigyelhető, hogy az idősebb korosztály még fogékonyabbá vált a munkavégzésre, ráadásul nagy érdeklődést mutatnak a technológia iránt is.

További cikkek