Nemcsak a vállalatnak vannak elvárásai, hanem nekünk is

Ha munkába állunk egy vállalatnál, akkor nekünk is vannak elvárásaink, legyen szó, fizikai, vagy szellemi munkáról. Vannak olyan helyek, ahol nem sokba nézik a munkavállalót, viszont nem kell csodálkozni, hogy az alkalmazottak otthagyják az ilyen cégeket. Az alábbi szempontok a mi elvárásainkat is tükrözhetik.

  • Biztonságos, és kiszámítható munkakörnyezet: Leginkább a fizikai munkát végzőknek fontos ez a szempont. Senki nem szeret úgy dolgozni, hogy hetente megsérül, majd úgy megy be a munkahelyére, hogy ki tudja, ma milyen sérüléssel fogok hazamenni. A vállalatoknak biztosítaniuk kell a megfelelő munkavédelmet. Egyébként is kötelező a munkavédelmi oktatás megtartása. A biztonságos környezet a szellemi munkát végzőknek is nagyon fontos. Az ő esetükben másra kell gondolni, mégpedig az érzelmi és stressz szintre. Nyomás alatt a munkaképesség csökkenhet, és még több hibát lehet véteni a túlzott megfelelés hatására.
  • Fejlődési lehetőség: Ez a szempont számtalanszor kerül leírásra, de nem lehet mellette elmenni szó nélkül. A munkavállalók igen is szeretnének fejlődni, fentebb kerülni a ranglétrán. Természetesen ez nem megy egyik pillanatról a másikra. A vezetőknek éreztetni kell az alkalmazottakkal, ha jól dolgoznak, akkor van lehetőség az előléptetésre. Minden vállalat érdeke, hogy sikeres maradjon a munkaerő piaci versenyben. Éppen ezért kell szorgalmazni azt, hogy a cégek támogassák az alkalmazottak továbbképzését, legyen szó informatikai, vagy idegen nyelvi továbbképzésről.
  • A dolgozóknak is van magánéletük: Minden vállalat azt szeretné persze, ha 24 órából 26 órát csak a cégnek szentelné a dolgozó. Be kell látni, hogy ez lehetetlen. Nemcsak szakmai életünk van, hanem magánéletünk is. Ezt a kettőt kell egyensúlyba tartani. Nem szabad engedni, hogy a karrier a magánélet rovására menjen, és igaz ez fordítva is.
  • A munkánk elismerése: Ez a szempont is sablonosan hangzik, de ez is fontos az önértékelésünk, és motivációnk miatt. Ha jól végezzük a munkánkat, akkor elvárhatjuk a dicséretet, mivel mi is hozzáteszünk a vállalat sikeres működéséhez. A vezetőknek nem úgy kell felfogni a dolgokat, hogy „Azért fizetjük, hogy jól végezze a munkáját”. Egy fárasztó munkanap után mindenkinek jól esik az elismerés.
  • Éreztessék velünk azt, hogy fontos a munkánk: Nagyon fontos, hogy érezzük azt, van értelme annak, amit csinálunk. Hiszen felesleges dolgokat senki nem szeret csinálni. Ha éreztetik, vagy elhitetik velünk azt, hogy fontos gépezetei vagyunk a vállalatnak, akkor már megéri felkelni minden reggel…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük