Miért kell alaposan felkészülnünk az állásinterjúra?

Amikor állást keresünk, ne vegyük félvállról az állásinterjút, hanem készüljünk fel rá, amennyire csak tudunk! Természetesen pozitívumként könyvelhetjük el azt, ha egy vállalat behív bennünket egy interjúra, mert ez azt jelenti, hogy felkeltette önéletrajzunk az érdeklődést. Ne rontsuk hát el azzal, hogy felkészületlenül jelenünk meg az interjún. Kijelenthetjük, hogy az interjú a belépőnket jelenti a munkaerőpiacra. Azért kell alaposan felkészülni az állásinterjúra, hogy megkapjuk a kiszemelt munkát, valamint a HR-esek lássák, alkalmasak vagyunk a munkára. Hogyan készüljünk fel egy interjúra?

  • A legfontosabb a kommunikáció. Éppen ezért ajánlatos, otthon tükör előtt próbálni. Egy interjún előfordulhat, hogy arra kérnek bennünket, beszéljünk magunkról! Könnyűnek tűnhet a „feladat”, de élesben összeakadhat a nyelvünk! A tükör előtt mondjunk magunkról pár mondatot, és egyből látni fogjuk, hogy milyen a kommunikációnk. A testtartásunkra is figyeljünk, tükör előtt könnyedén megláthatjuk, milyen a tartásunk!
  • Egy kívülálló mindig reálisabban látja a dolgokat. Szóljunk egy közeli barátunknak, vagy ismerősünknek, hogy segítsenek nekünk egy kicsit. Játsszuk el velük az állásinterjút. Legyenek ők a HR-esek, mi pedig az alanyok. Ez is sokat segíthet a felkészülésben. A próbainterjú végén pedig elmondják, mire figyeljünk oda, és melyek azok a dolgok, amelyeken érdemes lenne változtatnunk.
  • Számos interjú kérdés van, és a leggyakoribb kérdéseket megtaláljuk az interneten is. Gyűjtsük hát ki ezeket egy papírra, majd magunkra vonatkoztatva válaszoljuk meg ezeket. Ennek a módszernek köszönhetően könnyebben vehetjük majd élesben az akadályokat.
  • Vannak ún. állásinterjúval kapcsolatos kiadványok és könyvek is, amelyek segíthetnek bennünket a felkészülésben!

További cikkek