Jó, ha az alkalmazottak munkaruhát hordanak?

Foglalkozni kell ezzel a témával is, mert gyakran vita kérdésévé válik, hogy jó-e az, hogy az alkalmazottak munkaruhát hordjanak? Vannak olyan vállalatok, amelyek kötelezővé teszik a viselését, és vannak olyan cégek, amelyek nem kötelezik munkavállalóikat erre. Először vegyük előre a munkaruha viselésének előnyeit:

  • A munkavállaló könnyebben azonosulhat a céggel, és jó érzéssel töltheti el, hogy a munkaruha viselésével egy csapathoz tartozhat!
  • Egy munkaruha könnyebben elfedi a társadalmi különbségeket. Napjainkban különösen nagy hangsúlyt kap a társadalmi különbözőség. Vannak olyanok, akik megengedhetik maguknak, hogy divatos ruhában járjanak, míg másoknak csak olcsóbb ruházat jut. Mivel mindenki munkaruhát visel, ennek köszönhetően nehezebben lehet kiszűrni, hogy ki a tehetősebb, így senkit nem ér hátrányos megkülönböztetés.
  • A munkaruha hordásával az alkalmazottak a céget képviselik, s ez nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy felelősséggel tartozzanak a vállalat felé! Úgy is fogalmazhatunk, hogy a munkaruha formálja a dolgozók felelősségtudatát!

A munkaruházat viselésének vannak hátrányai is, amelyek a következők:

  • Mindig ugyanabban a ruhában kell dolgozni, és egy idő után unalmassá válhat a viselése. Nem is beszélve arról, hogy gyakran kell mosni, mivel mindennap ugyanabban kell dolgozni!
  • Gátat szabhat a munkavállalók egyéniségének. Minden ember más személyiséggel rendelkezik, és ez megmutatkozik az öltözködési szokásokban is. A dolgozók nem mutathatják meg valódi énjüket, ha mindig ugyanabba a ruházatba vannak kényszerítve. Sőt ez hatással lehet akár a teljesítményre is!
  • A munkaruha nem felel meg a dolgozók elvárásainak!

Valóban nehéz kérdés, és mindenki döntse el magában: Jó az, ha a dolgozók munkaruhát viselnek?

További cikkek