Miért jó, ha a diákok korábban munkába állnak?

Sokkal jobb, ha a diákok már idejekorán elkezdenek beilleszkedni a munkaerőpiacra. Ezt úgy tehetik meg a legegyszerűbben, ha a nyári szünetben munkát vállalnak, vagy iskola mellett dolgoznak. A tendencia azt mutatja, hogy a legtöbb diák már nemcsak szezonális jelleggel vállal munkát, hanem iskola mellett is rendszeresen dolgozik valamelyik vállalatnál. Természetesen nappali szintű iskolai képzés mellett csak alkalmi munkavállalóként tudnak dolgozni a diákok, viszont ez a fajta foglalkoztatási mód a cégek számára is ideális, hiszen nem kell annyit fizetni a diákok után.

Miért is jó, ha korán munkába állnak a diákok? Egyrészt azért, mert megismerkednek a munka világával, és tapasztalatot szereznek valamilyen területen, amelyet később bele tudnak írni önéletrajzukba. A későbbiek folyamán a munkáltatók látni fogják, hogy a jelentkezők már iskola mellett is dolgoztak, ráadásul remek ajánlásokat lehet szerezni a volt munkáltatótól, ha meg voltak velük elégedve. Másrészt azért is jó, ha korán munkába állnak a tanulók, mert jóval felelősségteljesebben viselkednek majd, megtanulják, hogy időben meg kell érkezni a munkahelyre, és a munkafolyamatokat maradéktalanul el kell végezniük, különben megtorlást kapnak. Az sem hátrány, hogy megtanulhatják: a pénzzel tudni kell bánni, és be kell osztani!

Rengeteg mindent tanulhatnak még a diákok: felfedezhetik önmagukat, kiaknázhatják rejtett képességeiket. Amennyiben csapatmunkáról van szó, meg kell tanulniuk alkalmazkodni másokhoz, és csapatban együtt dolgozni. A legtöbben szerencsére gondolnak a jövőre is, hiszen elkezdik építeni kapcsolati hálójukat, amelyek a közeljövőben még jól jöhetnek. Ehhez nem kell más, mint bekerülni egy nívós vállalathoz, amely akár a nemzetközi munkaerőpiacon is megtalálható. A vállalatoknak is szükségük van „vérfrissítésre”, a tehetséges, magabiztos, és naprakész tudással felfegyverkezett tanulókat szívesen foglalkoztatják nemcsak a nagycégek, de a kis és közepes vállalatok is.

További cikkek