Legyünk határozottak

Mennyire jó dolog is a határozottság, de minden ember más, így nem mindenkinek adatott meg ez a „képesség”. Biztosan mindannyian tapasztaltuk már, amikor el kellett intéznünk egy ügyet, és mennyit számított a fellépésünk. Ha az ügyintézők látják, hogy milyen emberrel van dolguk, aki világosan ki tudja fejezni mit, szeretne, annak egyszerűbben el tudnak intézni mindent, mint annak, aki nem biztos a dolgában.

Egy állásinterjún a HR-esek azt szeretik, ha a jelentkező magabiztos, amely már tükröződik a megjelenésen, a járáson, és a beszéden is. Szeretik, ha az állásra jelentkezők tudják, mit akarnak. A kommunikációban is megmutatkozhat magabiztosságunk. Hogyan? A beszédstílusunkon, érthetően beszélünk-e, vagy csak motyogunk. Szokták mondani, a magabiztosság már fél sikert jelent.

A munkahelyen is jó, ha van bennünk kellő határozottság. Persze nem kell átesni a ló túloldalára sem, mert akkor egy idő után beképzeltnek tarthatnak bennünket. Velünk is előfordulhatott már az, hogy kollégáink velünk akartak megcsináltatni mindent, míg a többiek kivonták magukat a feladat alól. Jó, ha ilyenkor a sarkunkra állunk, és megmondjuk véleményünket, mert ha nem tesszük, akkor mindig mindent ránk hagynak majd. „ Ő úgy is megcsinálja alapon”. Ezzel persze konfrontálódhatunk munkatársainkkal, de vannak olyan helyzetek, amikor muszáj.

Mi a helyzet akkor, ha a főnökünk durván beszél velünk? Van, amikor elszakad a cérna, azért nekünk is van önértékelésünk. Ha valóban úgy érezzük, hogy jogtalanul beszél velünk durván, akkor jelezzük neki, nyugodtan kérjük ki a hangnemet. Mégiscsak emberek vagyunk. Ha kérdőre von bennünket, miért így csináltuk meg az adott feladatot, magyarázzuk el neki higgadtan, és lehetőleg határozottan. Kerüljük az „Én csak” kifejezést, mert ezzel azt sugallhatjuk, hogy nem vagyunk magabiztosak. Például „Én csak azt gondoltam, ez így jó lesz.” Ha magabiztosnak szeretnénk tűnni, ne kérjünk sűrűn elnézést. Persze ha valóban mi hibáztunk, akkor lehet, de ne használjuk gyakran.

Nem is gondolnánk, hogy mivel érhetünk el magabiztosságot. Sokat számít a megjelenésünk is. Egy-egy ruha viselése magabiztosságot adhat számunkra, de testünkön is alakíthatunk bármikor, ha szeretnénk. Egy fogyókúra, vagy sportolás bármikor jöhet. „ Fú, ő mennyire karcsú, vagy milyen jól néz ki stb” Ez inspirációt adhat számukra, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, és ezáltal magabiztosabbak legyünk.

További cikkek