Kérdések, amelyek előfordulhatnak egy állásinterjún!

A leggyakrabban általában attól rettegünk az interjú előtt, hogy milyen kérdéseket tehetnek fel nekünk a HR-esek. Mivel jól szeretnénk szerepelni, ezért jó lenne tudni a kérdéseket, és alaposan felkészülni. Noha minden kérdést nem is tudunk, de a leggyakrabban feltett kérdések az alábbiak lehetnek:

Melyek a hosszú távú tervek? Ha ezt a kérdést felteszik nekünk, a legegyszerűbb, ha azt válaszoljuk, hogy a vállalatnál szeretnénk dolgozni. Ezzel mindenképpen egy jó pontot szerezhetünk, és az interjúztatók is láthatják, mennyire komolyan gondoljuk a jelentkezést.

Mennyi fizetésre gondoltunk? Ez a kérdés akkor kerülhet elő, ha a bérezésről semmi nem volt feltüntetve az álláshirdetésben. Fontoljuk meg jól, hogy mit válaszolunk. Próbáljunk meg egy reális összeget mondani. Természetesen ehhez tisztában kell lennünk, hogy az adott szakma mennyit ér a munkaerőpiacon. Ugyanakkor figyeljünk arra is, hogy ne mondjunk se túl sok, se túl kevés összeget. Miért? Ha túl keveset mondunk, akkor azt gondolhatják rólunk, hogy kevéssel is beérjük. Amennyiben túl sok összeget mondunk, akkor azt szűrhetik le rólunk, hogy nem vagyunk tisztában a bérezési rendszerrel.

Miért ezt a pozíciót pályáztuk meg? Erre a kérdésre válaszolhatjuk azt, hogy azért, mert ebben a pozícióban tudjuk elképzelni magunkat hosszútávon, és azonosulni tudunk a vállalati tevékenységgel. Ráadásul képességeinknek köszönhetően hozzá tudunk tenni a vállalat sikeréhez.

Honnan értesültünk az álláslehetőségről? Nem is gondolnánk, de a cégek kíváncsiak arra, hogy hol bukkantunk rá a munkalehetőségre. Ilyenkor mondjuk el pontosan, hogy honnan értesültünk: egyik ismerősünktől hallottunk az ajánlatról, vagy az xy állásportálról.

Melyek a gyengeségeink?  A negatívumokkal senki nem szeret dicsekedni, de próbáljuk meg úgy elmondani gyengeségeinket, hogy ezeket kompenzálni tudjuk erősségeinkkel. Máris pozitívabban értékelhetnek bennünket.

Vannak még kérdések, amelyek előfordulhatnak egy interjún, de ezekről a későbbiekben lesz még szó!

További cikkek