Fontos az önéletrajz tartalma, nézzük, át mielőtt beadjuk jelentkezésünket!

A munkakeresés fázisában nem sok időt szentelhetünk az önéletrajz megírására. Ilyenkor azzal vagyunk elfoglalva, hogy minél hamarabb el tudjunk helyezkedni. Főleg akkor, ha hirtelen veszítettük el munkahelyünket. Nem szabad elfelejteni, ha kapkodunk, csak hibát hibára halmozhatunk, és nem juthatunk előrébb az álláskeresésben. A munkaerő piaci belépőnket még mindig az önéletrajzok adják! Ezért nem mindegy, hogy is van felépítve formailag, és tartamilag. Most a tartalomról lesz szó!

Kiemelten figyeljünk arra, hogy önéletrajzunk ne legyen összefüggő szöveg. Muszáj vázlatosan felépítenünk, mert ez a követelmény. Mit is kell tartalmaznia önéletrajzunknak?

Kezdjük rögtön a személyes adatokkal. Fontos, hogy adjunk meg elérhetőséget, ami lehet egy e-mail cím, telefonszám, vagy postacím. Ezekre azért kell odafigyelni, hogy a cégek felvehessék a kapcsolatot velünk: interjúegyeztetésre, vagy közlésre, hogy sikerült az interjú!

Ezt követően vázlatszerűen soroljuk fel végzettségeinket: Ki kell hangsúlyozni, hogy mindezt időrendileg fordított sorrendben tegyük! Az kerüljön a lista elejére, ahol legutoljára végeztünk! A vállalatokat ez érdekli leginkább, és a HR-eseknek nincs ideje arra, hogy mindent végigolvassanak önéletrajzunkban. Főleg, ha sokan megpályázták a pozíciót!

A végzettségek közlése után, ismertessük eddigi munkahelyeinket! Ahol szükségesnek találjuk, tüntessük fel, milyen munkafolyamatokat végeztünk korábban! Itt is érvényes az időrend fordítottsága! A felsorolás elejére az a cég kerüljön, ahol legutoljára dolgoztunk!

A végén leírhatjuk, hogy mi a hobbink. Ezt akkor érdemes leírni, amennyiben úgy gondoljuk, fontos lehet jelentkezésünk szempontjából!

Figyeljünk, oda hogyan állítjuk össze önéletrajzunkat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük