Figyelmesen olvassuk el a munkaköri leírást!

Mielőtt munkába állunk, nagyon alaposan olvassuk el a munkaköri leírást, nehogy valamilyen meglepetés érjen bennünket munkánkkal kapcsolatban. A munkaköri leírásban foglaltaknak eleget kell tennünk, máskülönben nem tölthetjük be a pozíciót.

Mit kell tartalmaznia egy munkaköri leírásnak? Vegyük sorra ezeket:

  • Be kell azonosítani a munkakört (ide tartozik a megnevezés, a munkakört betöltő neve, és a felettes munkakör megnevezése is)
  • A fontosabb felelősséget, és feladatokat! Amennyiben elfogadjuk a feltételeket, akkor felelősséget is vállalunk egyben munkavégzésünkkel kapcsolatban!
  • Minden lényeges követelményt fel kell tüntetni egy munkaköri leírásban. Részletesen le kell írni, hogy milyen tudás, készség, és tapasztalat szükséges a munka betöltéséhez.

A munkaköri leírás fejléce alatt szerepel általában egy rövid összefoglaló a munkakörről, amit betöltünk, amely a munkakör céljait tartalmazza. A feladatok csoportosításának elsősorban az a célja, hogy teljes képet adjon a munkakörről, és nem az, hogy betanítsa a teljesen kezdő alkalmazottat a munka elvégzésére. A betanítást egyébként is csak a gyakorlatban lehet alkalmazni. Számos feladatismertetés után zárójelben kerülhet feltüntetésre az adott tevékenységterület elvégzéséhez szükséges idő mennyisége.

Érdemes még a munkába állás előtt letisztázni bizonyos szempontokat, amelyek nem világosak számunkra. Nehogy később érjen bennünket meglepetés, hogy plusz feladatokat is el kell végeznünk. Olyan feladatokat, amelyek nem is szerepelnek a munkaköri leírásunkban.

Nem szabad összekeverni a munkaköri leírást a munkaszerződéssel! Fontos, hogy a két dokumentum eltér egymástól!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük