Ezeket az információkat biztosra vehetjük a Brexit kapcsán!

Nem lehet szó nélkül hagyni ezt a történelmi jelentőségű pillanatot, amikor Nagy-Britannia hivatalosan is kilépett az Európai Unióból. Korábban ilyen esetre nem volt példa, ám az angolok ezt megtették 01.31-én. Szinte mindenki csak kérdéseket tesz fel, hogy milyen változások lépnek érvénybe mostantól. Kijelenthetjük, hogy a munkaerőpiacra, és a turizmusra is hatást fog gyakorolni a Brexit. Mi következik ezután? Nézzük át a legfontosabbakat.

Ami most következik Nagy-Britannia életében azt átmeneti időszaknak nevezzük. Ez az időszak 2020. 12. 31-ig tart, és érdemben minden a régi kerékvágás szerint történik majd. Eddig az időpontig vállalhatnak munkát azok, akik most tervezik a munkavállalást külföldön. Ugyan eddig az időpontig nem fog változni a turizmusra vonatkozó szabályzat, miszerint az Európai Uniós állampolgároknak elegendő egy személyigazolvány, vagy útlevél a beutazáshoz.

Akik még nem voltak Nagy-Britanniában, de tervezik a kiutazásukat 12.31-ig könnyebben megtehetik, hiszen nem szükséges vízum az ott tartózkodás alatt.

A nagy kérdés már csak az, hogy milyen változások lépnek érvénybe 2021-től? Biztos álláspontot nem tudunk mondani, csupán feltételezések vannak, miszerint ’21-től nehezebben lehet majd munkát vállalni Nagy-Britanniában, amelyhez vízum szükséges, ráadásul, ha turisztikai céllal érkezünk az országba, akkor nagy valószínűséggel nem ússzuk meg a határőrökkel történő beszélgetést. Kikérdezhetnek bennünket, hogy mennyi ideig tartózkodunk az országban, van-e elegendő pénzünk, s hogy milyen kötelék fűz bennünket a hazánkhoz. Mindezt azért kérdezhetik meg tőlünk, hogy kiszűrjék majd, ki az, aki illegálisan szeretne munkához jutni.

A jövő bizonytalan még az angolok számára is, hiszen a Brexit hatását évek múlva lehet majd érezni. Nem tudunk mit tenni, mint alkalmazkodni az új körülményekhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük