Ezek a stressz legfőbb tünetei, tegyünk ellen, ha felismertük a problémát I.

Életünkben vannak olyan időszakok, amikor úgy érezzük, nem találjuk a helyünket, vagy csak egyszerűen valami miatt nem érezzük jól magunkat a bőrünkben. Úgy érezzük, hogy valami kizökkentett bennünket a megszokott ritmusunkból. Ilyenkor érezhetünk feszültséget és stresszt. Legtöbben a biztonságra vágyunk, s ha ez nincs meg, könnyedén kizökkenhetünk a mindennapok ritmusából. Stresszt okozhat magánéleti, vagy munkahelyi probléma, esetleg konfliktus. A helyzet súlyosságát fokozza, ha már hosszabb ideje fennáll ez az állapot, és nem találunk rá megoldást. A szervezetünk alapból ellenáll a stressznek, de csak egy bizonyos ideig. Az ellenálló mechanizmusban még van energiánk küzdeni, de a kiégés fázisában a szervezetünk feladhatja a harcot. Ilyenkor jelentkezhetnek a legkülönbözőbb tünetek:

  • „Görcsbe rándul a gyomrom!” – bizonyára sokszor hallottuk már ezt: Gyomorideggel egyáltalán nem jó semmit csinálni. A legtöbben érezhettük már ezt, mikor munkahelyünkre tartottunk. Ennek oka az lehet, hogy olyan hatás ért bennünket a cégnél, amelyre a szervezetünk így reagál. Ez egyfajta tiltakozást jelent, hogy semmi kedvünk az egészhez, nem jó helyen vagyunk! Amennyiben hosszú ideje ezt érezzük, érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy munkahelyet váltsunk. A gyomorideg következtében étvágyunk csökkenhet, gyomrunk összeszűkülhet, és megannyi egészségügyi problémát cipelhetünk a hátunkon. Hiányzik ez nekünk?
  • „A hátam közepére nem kívánom az egészet”! – Ez is ismerős lehet, ugyanakkor komolyan kell venni ezt a kifejezést is, mert könnyedén valósággá válhat. Nincs is annál rosszabb, mint amikor fáj a hátunk, de olyannyira, hogy már alig tudunk talpon maradni. Ha folyamatos stressznek vagyunk kitéve, akkor ennek hatása fizikai fájdalom formájában is jelentkezhet. Vannak olyan esetek, amikor a csodakenőcsök, és a különböző készítmények nem hatnak, mert a fájdalomnak lelki eredetű okai is lehetnek. Ha korábban nem fájt a hátunk, és egy ideje stresszelünk valami miatt, elképzelhető, hogy a stressz miatt lépett fel a fájdalom.

Megannyi tünet van még, amelyek a későbbiek folyamán kerülnek ismertetésre. Ha felismertük a problémát, vagy jobban mondva inkább beismertük, hogy kikászálódtunk a biztonságot nyújtó burokból, akkor keressünk megoldást a problémánkra, hogy megszüntessük belső feszültségünket.

További cikkek

Stressz a munkahelyenStressz a munkahelyen

Bizonyára már mindannyian megtapasztalhattuk ezt. A stresszt egyfajta bizonytalanságérzet váltja ki belőlünk, amelyre a szervezetünk különféle módokon reagál. Izzadhatunk, hevesebben verhet a szívünk, gyomorbántalmaink is lehetnek. Mi van akkor, ha