Jó hír a felsőoktatásba jelentkezőknek?

A felsőoktatási felvételi szabályok folyamatosan változnak, így ember legyen a talpán, aki nyomon tudja követni a változtatásokat. Korábban szó esett arról, számos cikk foglalkozott a hírrel, hogy 2020-tól kötelező lesz egy középfokú nyelvvizsga letétele a felvételihez. Aki nem rendelkezik nyelvvizsgabizonyítvánnyal, annak felvételi jelentkezése érvénytelen lesz.

A kormány visszavonta ezt a „szabályt”, mégsem kell kötelezően felmutatni egy középfokú nyelvvizsgát a jelentkezéshez. Mondhatni, hogy minden maradt a régiben, a legtöbb szakhoz elengedhetetlen egy emeltszintű érettségi.

A kötelező nyelvvizsga eltörlésének valóban lehet örülni? Az biztos, hogy diákok ezrei lélegezhetnek fel, mert így könnyebben bekerülhetnek felsőoktatási intézményekbe. Azonban nem árt elfelejteni, hogy a diplomához mindenképpen szükséges lesz egy idegen nyelvből államilag elismert középfokú nyelvvizsgát felmutatni.

Noha máig nem tudni, hogy a kormányzat miért akarta kötelezővé tenni a nyelvvizsgát a jelentkezéshez, talán azért, mert még így is rengeteg diploma van befagyasztva a nyelvvizsga bizonyítványok miatt. Egy biztos, előbb vagy utóbb a diákoknak számot kell adniuk tudásokról a nyelvvizsgabizottság előtt, tehát a probléma még mindig adott. Ha nem is most, de 2-3 év múlva mindenképpen nyelvvizsgát kell tenni a diploma megszerzéséhez.

Hogyan, és miként lehet felkészülni egy nyelvvizsgára?

  • Először is érdemes lehet egy szintfelmérőt megírni egy nyelviskolában. A legtöbb helyen ez díjmentes. Ha megvan az eredmény, láthatjuk, hogy milyen szinten állunk, és onnantól elkezdhetünk felkészülni a vizsgára.
  • Számos nyelvvizsga típus közül lehet választani, és érdemes alaposan megoldani a mintafeladatokat. Feladatokat találhatunk a nyelvvizsga típusok honlapjain, minden szinten!
  • A szóbelire egy magántanárral könnyebben fel tudunk készülni! A magántanárok elkérik a felkészítés árát, így a pénztárcánk mélyére kell nyúlni!

Egy nyelvvizsgára történő felkészülés nem két fillérbe kerül, kezdjünk hát neki idejében, és azért is, hogy kiadják számunkra a diplomát!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük