Ez az egyik legfelkapottabb munka

Nem is gondolnánk, de a tehergépjármű vezetés nagy népszerűségnek örvend a munkavállalók körében. Különösen a kamionvezetői munkakört kedvelik az alkalmazottak. Multinacionális vállalatoknak szükségük van megfelelő kamionsofőrökre. Ezzel a pozícióval akár külföldi cégeknél is lehet munkát vállalni. Milyen elvárásoknak kell eleget tenni ahhoz, hogy kamionsofőrként tudjunk dolgozni?

Végzettséget tekintve elegendő a középiskolai érettségi, vagy szakiskolai végzettség. Az adott járműre érvényes jogosítvány elengedhetetlen a munkavégzéshez.

Elvárt szakmai ismereteket tekintve kiválóan ismerni kell a KRESZT, a vámszabályokat legalább alapfokon.

Előnyt jelenthet, ha rendelkezünk földrajzi ismeretekkel. Természetesen a modern technológiának köszönhetően a GPS elkalauzol a kitűzött célhoz, de a hagyományos térképes módszert sem szabad elvetni.

Beszélni kell az idegen nyelvtudásról is. A kamionsofőröknek legalább alapfokon tudniuk kell idegen nyelven beszélni. Minél magasabb szinten beszélünk egy nyelvet, annál magabiztosabban, és hatékonyabban tudjuk elvégezni a munkát. Melyik nyelvbe érdemes belefektetni időt? Az angolba mindenképpen, mivel ez tekinthető világnyelvnek. A második leggyakrabban beszélt nyelv Európában a német.

Műszaki ismeretekkel is jó, ha rendelkezünk, továbbá ha ismerjük a rakományrögzítési módokat is.

Egészségi feltételeknek is eleget kell tennünk: Elsősorban jó testfelépítéssel kell rendelkeznünk, és jó kommunikációs képességgel. A legfontosabb, hogy kiváló legyen a szín és térlátásunk.

A kamionsofőri pozíciónak is vannak veszélyforrásai: Mivel sokat kell ülni, ezért ez nem tesz jót gerincünknek, és a hátunknak. Bírni kell az éjszakázást is, mert a rakományoknak időben kell megérkezniük az adott helyszínre. Bizony ez a pozíció gyakori utazással jár, így ha családunk van, keveset fogjuk őket látni. Ezt is mérlegre kell tenni, ha elgondolkodunk azon, hogy kamionsofőrnek állunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük