A diákmunkát komolyabban kellene venniük a vállalatoknak

Folyton csak azt halljuk, hogy munkaerőhiány van az országban. Akik nem kerülnek be a magyar felsőoktatásba, azok külföldi egyetemeken próbálnak szerencsét. Akik itt maradtak, és egyetemre járnak, nem mindenesetben tudnak gyakorlatot szerezni, mert a vállalatok nem adnak rá lehetőséget. Ugyanakkor hogy várható el az, hogy fiatal, tehetséges, aktív munkaereje legyen egy vállalatnak, ha nem bízik meg a fiatalokban?

Magyarországon be kellene látni azt, hogy a diákokban óriási potenciál lakozik, amellyel a vállalatok is jól járhatnak. Nyárra, és a szabadságolásokra szükség van munkaerőre, és a diákok többségének megfelelne ez az időpont. A cégek megspórolnák a toborzás költségeit, hiszen a cégek diák munkaközvetítővel állnak kapcsolatban, és minden költséget el tudnak számolni. Ha egy diák nem válik be, lehetőség adódik a cserére. A közvetítő küld másik diákot a vállalat számára. Ráadásul nem kell azon gondolkodni, hogy egy diák kinek a pozícióját töltené be, mivel nem kerülnének munkavállalói jogviszonyba a cégekkel.

Milyen munkakört lehetne a diákokra rábízni? Mivel legtöbbjük diploma előtt áll, nyugodtan lehet képességükhöz, és szakterületükhöz mérten kiadni feladatokat számukra. Érezzék azt, hogy megbíznak bennük. Fontos a folyamatos visszacsatolás is, mert ezt elvárják a vállalattól. Azért is érdemes megbecsülni a diákokat, mert akik jól dolgoztak, azoknak később fel lehet ajánlani teljes állást is. Ugyanakkor a vállalatok elérhetik azt is, hogy a diákok lojálisak legyenek a céghez. Mindez csak hozzáállás kérdése. Mindez azon a helyen működhet a leginkább, amely folyamatosan igényli a diákmunkát. Ilyen lehet egy multinacionális vállalat, ahol különböző részlegek működnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük