Ezek a home office hátulütői!

A legtöbb munkavállaló álma, hogy otthonról dolgozhasson. Nem kell bejárni a munkahelyre, saját időbeosztás szerint lehet végezni a feladatokat, a kollégákkal sem kell érintkezni, s még a főnökkel sem kell beszélni! Elsőre jól hangzik mindez, de ha kicsit megkapargatjuk a felszínt, akkor a home office-nak vannak ám hátulütői is, ha hosszabb ideig otthonról dolgozunk. Nézzük át a negatívumokat:

  • Könnyedén antiszociálissá válhatunk. Nem tesz jót az, ha hosszú ideig csak otthon vagyunk, és nem mozdulunk ki sehová. Alapvetően társas lények vagyunk, és ha begubózunk, lemaradunk az élet történéseiről.
  • Mivel javarészt otthon vagyunk, hajlamosak lehetünk elhanyagolni magunkat. Példának okaként napokig ugyanabban a ruhában vagyunk. Otthonra minek öltözzünk ki? Teljesen jogos, de attól, hogy otthonról végezzük a munkát, nem kell elhanyagoltan kinéznünk. Jelenesetben az otthont kell munkahelyünknek tekinteni, s figyeljünk oda a személyes higiéniára.
  • Bármikor adódhat olyan helyzet, amit az irodából egyszerűbben meg lehet oldani, mint otthonról. Ha bent vagyunk a cégnél, a munkatársak is tudnak segíteni bizonyos feladatokban. Akárhogyan is nézzük, otthonról nehezebb segítséget kérni, s ha elakadtunk egy folyamatban, csak akkor folytathatjuk a munkát, ha sikerült megcsinálni az adott feladatot.
  • Nem mindenki tudja beosztani az idejét. Mivel otthonról dolgozunk, lényegében saját időbeosztásban dolgozunk. Vannak, akik hajlamosak mást csinálni, s csak jóval később állnak neki a munkának, ami a minőség rovására mehet. Ha home office-ban dolgozunk, a hatékonyságot ugyanúgy hoznunk kell, mintha az irodában dolgoznánk.
  • A technika ördöge bármikor megtréfálhat bennünket: legyen szó áramszünetről, vagy egyszerűen nem tudjuk beindítani a laptopunkat.

Láthatjuk, hogy az otthoni munkának is vannak hátrányai, különösen akkor, ha hosszútávon dolgozunk otthonról. Meg kell találni az egyensúlyt a home office és a szociális élet között. Munka után mozduljunk ki otthonról, találkozzunk barátainkkal, ismerőseinkkel, vagy csináljunk bármit, ami kimozdít bennünket.

További cikkek

Vezetői stílusokVezetői stílusok

Minden vállalat szeretne még sikeresebb lenni. Ehhez azonban célokat kell kitűzni, és elérni. A XXI. sz. változásaihoz igazodni kell, különben a cégek lemaradnak a versenytársaktól. Egy vezető nagyban meghatározhatja azt,