Vannak előnyei a részmunkaidőnek is

Részmunkaidős állások előnyei

A munkavállalók közül sokan keresik a rugalmas megoldásokat, ezért szívesen végeznek a nyolc óránál kevesebb munkát. Az ilyen jellegű foglalkoztatásnak számos előnye is lehet.

Az álláspiac legnépszerűbb szegmensét a nyolc órában végezhető, teljes állások képezik, a részmunkaidős pozíciók is megtalálják saját közönségüket. Az, hogy ki milyen okból szeretne 4 órában dolgozni, abszolút szubjektív, de a lehetőségek kellőképpen sokfélék. Bár erről talán még nem született konszenzus, de viszonylag biztosan állítható, hogy a munkavállalók zöme a teljes állást jelentő, legalább napi nyolcórás munkaidőt kínáló pozíciókat keresi. Ez a hagyományosnak mondható munkarend kellőképpen beleivódott a köztudatba ahhoz, hogy mindenki abszolút természetesként kezelje. A teljes állásoknak persze más gyakorlati haszna is van, elég csak a bérezésre, vagy a nyugdíj szempontjából sem elhanyagolható munkaidőre és hozzájárulásokra gondolni.

Ettől függetlenül sokan – kényszerből vagy saját döntésből – keresik a 4 órás munka lehetőségét is. Ezeket az állásokat sokszor szokták félállásként emlegetni, ám ez a kifejezés némiképp szűkítő és nem is feltétlenül igaz. Egy 4 órás munka ugyanis sok szempontból lehet teljes egész, sőt, akár az alapállás kiegészítőjeként is szolgálhat. Az, hogy valaki miért választja – ha egyáltalán választja – ezt a megoldást, nehezen összefoglalható. Sok okkal és elképzeléssel találkozunk ezzel kapcsolatban is. A legegyszerűbb indok egy 4 órás munka elvállalására talán az, hogy valakinek nincs több ideje, de szüksége van a keresetre. Az időhiány indokai végtelenek lehetnek és talán nem is érdemes firtatni ezt a kérdéskört. De tény, hogy a 4 órás munka ez esetben jó megoldás. Megint mások elégedetlenek az alapbérükkel és ezt szeretnék kiegészíteni egy plusz állással. Erre az esetre is kiváló opciót jelent egy 4 órában végezhető munka.

Saját vállalkozás mellett is vállalnak 4 órás munkát

Napjainkra egyre többen vágnak bele saját vállalkozás elindításába. Habár a KATA rendszerének átformálása ezt a réteget érzékenyen érintette, úgy tűnik nagy részük sikeresen vészeli át az átállást. Az új adózási formák kevésbé kedvezőek ugyan, de így is mindenki megtalálhatja számításait a vállalkozói létben. De mégis, hogy jön ez a 4 órás munka kérdésköréhez? A válasz viszonylag egyszerű: praktikus, gyakorlati okokból. Egy vállalkozás esetén ugyanis, ha azt valaki főállásként végzi, jóval kedvezőtlenebb adókötelezettségekkel találkozik. Így, ha valaki megteheti, ideje és energiája engedi, hasznos lehet egy bejelentett 4 órás munkát vállalnia a vállalkozási tevékenysége mellé. Ez a pár órányi plusz munka a jövedelem és az adózás szempontjából sem mindegy, a különböző járulékokról már nem is beszélve, melyek egy része így a munkáltatót és nem a munkavállalót terheli. Ezáltal tehát gyakorlatilag egy félállásból varázsolhatunk másfél állást, hiszen a 4 órás munka mellett vélhetően a vállalkozásra is bőven marad idő.

Home officeből is végezhető

A részmunkaidős állások kínálata kellőképpen széles és színes ahhoz, hogy bárki találjon egy számára megfelelő pozíciót. Egy ilyen munka persze nem a karrierépítésről szól, sokkal inkább egyfajta kiegészítő, extra szerep hárul rá. Ha valaki ezt képes a helyén kezelni, remekül megfér egymás mellett akár több opció is. Egy 4 órás munka elvállalását a jelenkori munkavégzési trendek is segítik. Az egyre többször online térbe szoruló munkavégzés ugyanis lehetőséget ad arra, hogy bárki bárhonnan dolgozhasson. A home office vagy távmunka opciója pedig még rugalmasabbá teszi az egyes munkaköröket. Ennek megfelelően egy 4 órás munka sem jelent egyet az irodában való üldögéléssel.

A modern megoldások ugyanis flexibilis körülményeket garantálnak. Az ilyen lehetőségek nagy mértékben tágítják a horizontot és nem csak azok számára jelentenek könnyebbséget, akik kiegészítésként vállalnak 4 órás munkát. A távmunka ugyanis akkor is nagy segítség, ha valaki ilyen-olyan kényszerű okból vállal részmunkaidős állást. Ezek jellemzően olyan helyezetek, mikor az ember eleve kötöttebb, kevésbé rugalmas időbeosztással rendelkezik, vagy nehezebben képes megoldani a munkahelyre való bejutást.

Forrás: femcafe.hu

További cikkek