Továbbra is nagy a pedagógushiány

pedagógushiány

Óriási a pedagógushiány az idei évben is, nagy hiány mutatkozik matematika és informatikus tanárokból, de országszerte keresnek óvodapedagógusokat is. A legnagyobb hiányokat pedig Pest megyében és Budapesten lehet tapasztalni.

2023 harmadik hetében a hivatalos csatornán keresztül 166 tanárt, 50 tanítót, és 150 óvodapedagógust keresnek a magyar iskolákban és óvodákban. A legégetőbb tanárhiány egyértelműen Pest megyében van, itt összesen 92 tanárt keresnek, tehát az összes jelenlegi álláshirdetés 55 százaléka itt összpontosul. Tanítóból ugyanígy Pest megyében a legrosszabb most a helyzet, itt 24 betöltetlen állás van ezen a területen. Óvodapedagógusokra szintén Pest megyében lenne a legtöbbre szükség, január 19-én pontosan 28 állás volt erre a pozícióra meghirdetve, de ettől, nem sokkal maradt el Budapest, ahol 18 állásba toboroztak pedagógus végzettséggel rendelkezőket az óvodákban. Például tanárból Pest megyén és Budapesten kívül nem igazán van meghirdetett állás jelenleg a Közigálláson.

Óvodapedagógust szinte minden megyében keresnek

A harmadik legtöbb szabad állás például Csongrád, Heves és Tolna megyében van, de összesen 5-5-5 nyitott pozícióra toboroznak jelenleg. Az is látszik, hogy van például 7 megye, ahol egyáltalán nincs a hivatalos oldalon meghirdetett állás. A tanítók esetében is ez a helyet, összességében, országszerte sem keresnek belőlük túl sokat, jelenleg 50-et. A legtöbbet Pest megyében, 24-et, a második legtöbbet pedig Budapesten, összesen 10-et. A harmadik helyen Szabolcs-Szatmár-Bereg megye áll, 5 nyitott pozícióval. Továbbá itt is találni 10 megyét, ahol jelenleg egyáltalán nincs kereslet. Az óvodapedagógusokkal kapcsolatban némiképp más a helyzet, itt egyetlen megye kivételével mindenhol van élő pozíció, ráadásul összességében annyi, ami alig marad el a meghirdetett tanárállások számától. A legtöbb óvodapedagógust Pest megyében keresik, 28-at, a második legtöbbet Budapesten, 18-at, a harmadik helyen pedig holtversenyben Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye áll 14-14 nyitott pozícióval.

Leginkább keresett tanári szak a matematika, informatika és fizika.

Ezeket tehát mind látni, amit viszont nem, és ez valamelyest el is fedi a valós pedagógus-hiány nagyságát, hogy a tankerületekben, intézményekben már bevett gyakorlat, hogy a nyugdíjba menő tanárok helyére nem vesznek fel mást, hanem szétosztják az órákat az állományban lévő pedagógusok között – ha van egyáltalán szakos tanár, aki átvegye ezeket a feladatköröket. Ez a megoldás tehát, ha a pedagógushiányt nem is növeli, a már a rendszerben lévő dolgozók terheltségét mindenképpen. A tanári állások esetében megnéztük azt is, hogy egy-egy szakot mennyiszer említettek név szerint is az álláskeresőben. Ebből kiderült, hogy jelenleg a leginkább keresett tanári szak a matematika, az informatika és a fizika. De rögtön ezek után kettős holtversenyben ott van az angol nyelvi tanár és a fizika szakos is. Illetve 10-10 állásnál említik a magyart és a kémiát is. Legkevesebbszer jelenleg a német, az ének-zene, a földrajz és történelem van említve. Legutóbbi csupán háromszor. Az álláshirdetéseket böngészve szembetűnő gyakorlat az is, hogy a legtöbb iskolában nem kizárólag egyszakos tanárokat keresnek. Általában a hirdetésben szakpárok vannak megjelölve, igaz, a legtöbb ilyen esetben az történik, hogy a kritikus szak nevesítése mellett (például matematika, testnevelés vagy informatika) a másik szak igazából bármilyen lehet, csak ami a legjobban kell, az legyen meg.

Forrás: penzcentrum.hu

További cikkek