Szélesítik a kistermelők és az őstermelők értékesítési lehetőségeit

A Magyar Nemzet felhívta a figyelmet egy jogszabályváltozásra, amelynek köszönhetően szinte minden alapanyag feldolgozásával előállított termék értékesíthető a rövid élelmiszerláncban. Rugalmasabb rendszerben értékesíthetik saját termékeiket a gazdák – írta a Magyar Nemzet. Ez az elmúlt időszakban elfogadott jogszabály-módosításoknak köszönhető, másfelől pedig az egyre szélesebb körben elérhető közvetlen online értékesítés és a vevői igények is elősegítik a folyamatot.

A családi gazdaságoknak segítséget jelenthet, hogy az alapításukról szóló szerződés benyújtására a veszélyhelyzet végéig van lehetőség – áll a cikkben. A kistermelők, őstermelők közvetlen értékesítési lehetőségeinek szélesítése azért is fontos, mert a Covid-19-járvány felerősítette a helyi és kézművestermékek iránti keresletet – közölte a lap. A Magyar Nemzet felhívta a figyelmet egy jogszabályváltozásra, amelynek köszönhetően szinte minden alapanyag feldolgozásával előállított termék értékesíthető a rövid élelmiszerláncban. Másfelől már nemcsak a termelő, de közeli hozzátartozója vagy alkalmazottja is értékesítheti ezeket a termékeket – fogalmaztak. Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy a termelői tevékenység mellett kiegészítő tevékenységet is lehessen folytatni. A termelők az úgynevezett rövidélelmiszerlánc-csoportok tagjaként tovább bővíthetik értékesítési lehetőségeiket – áll a cikkben. A Magyar Nemzet felhívta a figyelmet, hogy a családi gazdaságok a veszélyhelyzet végéig nyújthatják be az alapítói szerződést az agrárkamarához. A januártól életbe léptetett, a családi gazdaságok működését megújító törvény szerint eredetileg június 30-áig kellett eleget tenni az őstermelők családi gazdaságának alapításával kapcsolatos nyilvántartási kötelezettségnek.

Forrás: origo.hu

További cikkek