Sokat kell majd fizetni a bankolásért?

Több mint ötszörösére is emelkedhet a sok átutalást indító banki ügyfelek számára a bankolás – írja honlapján a jegybank.  A parlament előtt levő egyik jogszabály nagyot változtathat a helyzeten, de jelen állás szerint csak akkor, ha a bankok is úgy akarják. A magyar lakossági ügyfelek jövedelemarányos pénzforgalmi költsége európai összehasonlításban a tranzakciós illetéket kiszűrve is kimagasló állapították meg korábban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján megjelent tanulmányban.

A szakemberek aggódnak, hogy  ha maradnak a jelenlegi árazási viszonyok, akkor az azonnali átutalás miatt élénkülő utalási forgalom a mostani többszörösére növelheti az ügyfelek banki költségeit. Az átlagos jövedelműek és a tehetősebbek díjterhelése is. nem reális azonban a mostani magas díjak mellett, hogy ilyen mértékben megugorjon a tranzakciók száma. A jegybank nyilvánvalóan éppen azon aggódik, hogy a mostani körülmények között nehéz lesz nagy sikertörténetnek beállítani az azonnali átutalások nyári indulását. Mint le is írták: különösen a személyek között most még döntően készpénzben zajló kisebb összegű fizetések, számlafizetések és kereskedelmi fizetések terén rejlik jelentős potenciál az azonnali fizetés alkalmazásában. Nyilvánvaló viszont, hogy pont az elektronikus fizetések a kisebb összegű használatát hátráltatja leginkább a tranzakció alapú árazás és a minimumdíjak használata. Az árazási anomáliák a hazai pénzforgalom szempontjából azt eredményezhetik, hogy hiába áll majd rendelkezésre egy 21. századi, nemzetközi összehasonlításban is a legmodernebbek közé tartozó infrastruktúra, kihasználtsága elmarad majd az optimálistól.

Nem árt tudni, hogy a tranzakciós díj elengedése nem jelenti automatikusan azt, hogy ez az utalás díjmentes lett. Több banknál ugyanis az adóterhet a fix díjon (amit kifogásol az MNB) felül számítják fel. A bankszámlás ügyfeleknek mindenesetre érdemes lesz résen lenniük majd. Ahogy korábban írtuk: minden számladíjat hasznos lesz újrakalkulálni. Például a Takarék-csoport – derült ki a Napi.hu cikkéből új csomagokat dobhat piacra, a kedvező változásokat csak az erre külön szerződők élvezhetik (ezt szerintünk azért még valószínűleg átgondolják a többi bank lépéseitől függően). Érdekes lesz megfigyelni a fejleményeket, eddig ugyanis a csomag alapú árazást (havi fix díj, amiben minden benne van) nem igazán kedvelték meg a magyar ügyfelek.  Az MNB mostanság már azt hangsúlyozza, hogy a jogszabályok alapján nincs hatásköre a számlaköltségek csökkenését felügyeleti intézkedésekkel közvetlenül kikényszeríteni.

Forrás: azenpenzem.hu

 

További cikkek