Rekordot ért el az európai munkaerőpiac

Rekordot ért el a foglalkoztatottak száma az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kimutatása szerint.  A harmadik negyedévben a végleges kimutatás szerint az előzetes adatokkal megegyező mértékben, 0,2 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma az előző negyedévhez képest mind az euróövezetben, mind az Európai Unióban.

A második negyedévben mindkét régióban 0,4 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma negyedéves bázison, az első negyedévben pedig az euróövezetben 0,4 százalékkal, az EU-ban 0,5 százalékkal.Az Európai Unióban a harmadik negyedévben elért 239,3 milliós, ezen belül az euróövezeti 158,3 milliós foglalkoztatás rekordnak számít. A pénzügyi válságot követő foglalkoztatási mélypont, az euróövezetnél 2013 második negyedéve, az EU estében pedig 2013 első negyedéve óta az eruóövezetben 9,6 millióval, az EU-ban 15,2 millióval nőtt a foglalkoztatás. A legnagyobb növekedést a foglalkoztatottak számában az előző negyedévhez képest Málta érte el a harmadik negyedévben, 0,9 százalékosat. Cipruson és Litvániában 0,8 százalék, Lettországban, Luxembourgban és Szlovéniában 0,7 százalék volt a növekedés. Hollandia 0,6 százalékos,Magyarország és Portugália pedig 0,5 százalékos – az ötödik legnagyobb – növekedést ért el a harmadik negyedévben a foglalkoztatottak számában. Negyedéves csökkenést jelentett a foglalkoztatottak számában Észtország, 0,8 százalékosat, illetve Bulgária és Olaszország 0,3 százalékosat, Horvátország és Lengyelország 0,2 százalékosat, valamint Románia 0,1 százalékosat.Az uniós tagállamok foglalkoztatottsági rátájának növekedése a harmadik negyedévben (az előző negyedévhez mért, szezonálisan kiigazított adatok, az ír adat nem állt rendelkezésre)

Forrás: vg.hu

További cikkek

Segít az ITmapSegít az ITmap

Az informatikai szektor évek óta küzd komoly munkaerőhiánnyal hazánkban is ez a helyzet. Globálisan pedig több millió szakember hiányzik ebből a szegmensből, miközben egyre több olyan termék és szolgáltatás jelenik