Nyugdíj után is sokan dolgoznak

Nyugdíjas munka

Az elmúlt évtizedben négyszeresére nőtt azon 65 év feletti magyar állampolgárok száma, akik aktívan részt vesznek a munkaerőpiacon. 

Bajban vannak a nyugdíjasok, egyre többen kényszerülnek rá, hogy a nyugdíj mellett is munkát vállaljanak. Az év első négy hónapjában több mint 130 ezer 65 év feletti vállalt munkát, négyszer annyian, mint 10 éve.  Ez a tendencia segíthet a munkaerőhiány enyhítésében, hiszen a munkáltatók számára adókedvezményekkel jár az idősek foglalkoztatása: nem kell megfizetniük a 13%-os szociális hozzájárulási adót, és a nyugdíjasok is több pénzt vihetnek haza, mivel nem vonják le tőlük a 18,5%-os társadalombiztosítási járulékot.

Ugyanakkor a nyugdíjak és a nettó átlagfizetések közötti szakadék egyre nő Magyarországon. A kormány csak az inflációhoz igazítja az ellátásokat, ami miatt az átlagnyugdíj már csak a nettó átlagfizetés felét éri el. A Bankmonitor adatai szerint 2023-ban minden harmadik nyugdíjas a létminimum alatt élt, havonta kevesebb mint 160 100 forintból gazdálkodva, még a 13. havi ellátás figyelembevételével is.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2022-ben a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázata 18%-ról 20%-ra nőtt a magyar nyugdíjasok körében – közölte a Portfolio. Különösen a 65 éves vagy idősebb nők helyzete vált kritikussá, aki egyharmada szegénységben él. A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa szerint sokan közülük gazdasági kényszerből térnek vissza a munkaerőpiacra.

Forrás: propeller.hu

 

További cikkek