Nő a gazdaság, a dolgozók viszont szegényednek

Soha nem volt ilyen rossz a dolgozók helyzete az unióban, mint most, annak ellenére, hogy  gyors a gazdasági növekedés és erősek a munkaerőpiaci adatok. Az Eurostat adatait a Financial Times elemzte és jutott ezen következtetésre.

A 2017-es adatok azt mutatják, hogy már majdnem minden tizedik munkás fizetése a szegénységi küszöböt jelentő szint alatt van, vagyis nem éri el az átlagjövedelem 60 százalékát. Ez az arány a 2008-as válság előtt alig haladta meg a nyolc százalékot, most pedig 9,5 százalék feletti. Ront a helyzetükön az is, hogy a kormányok mindenütt visszavágták a szociális ellátásokat a válság miatt, közben az elmúlt években szinte láthatatlan infláció is erősödik. Különösen a határozatlan idejű szerződéssel dolgozók vannak veszélyes, kiszolgáltatott helyzetben. Minden hatodik részmunkaidős vagy alkalmi szerződésest fenyeget a szegénység. Magyarország a teljes munkaidőben és a részmunkaidőben foglalkoztatottak esetében nem közölt adatokat, az unióban ebben a körben a dolgozók átlagosan 8, illetve 15,8 százalékát érinti ez a probléma. Idehaza csak a 2016-os adatot tudjuk, amely szerint 8,7, illetve 22 százalék szerzett ezekben a körökben az átlag 60 százalékánál kisebb jövedelmet. De még náluk is vannak rosszabb helyzetben lévők. A vállalkozók vagy önfoglalkoztatottak 25 százaléka kevesebbet keres, mint az EU-s jövedelmi szint 60 százaléka.

 

Forrás: hvg.hu

További cikkek

Milyen a jó marketinges?Milyen a jó marketinges?

A cégek egyre nagyobb elvárásokat fogalmaznak meg a marketingesekkel kapcsolatban, többek között elvárás, hogy értsenek a projekt menedzsmenthez is. A Paylab Data Research marketing szakemberek munkaerőpiaci helyzetét elemezte 5 közép-európai