Nem kedvelik a vezetők a Z generációt

Z generáció

Egy friss felmérés szerint az üzleti vezetők 40 százaléka úgy véli, hogy a Z generáció friss diplomásai nincsenek felkészülve a munkaerőpiacra való belépésre, sőt, néhányan azt mondták, hogy nem is veszik fel őket. A vonakodó kétötöd túlnyomó része, 94 százaléka számolt be arról, hogy többé-kevésbé kerüli a friss főiskolai diplomások alkalmazását. Sokan úgy vélik, hogy „etikettórák” megkönnyíthetnék az egyetem után a munkahelyre való átmenetüket. Egy másik, a Resume Builder által végzett felmérésben a vezetők 74 százaléka szerint a Z generációval nehezebb együtt dolgozni a korábbi generációkhoz képest.

Rossz munkamorál, túlzott önértékelés

Mint ismeretes, a Z generáció most lép be a munkaerőpiacra, és bár sok friss diplomás valószínűleg izgatottan várja a rájuk váró új lehetőségeket, úgy tűnik, nem biztos, hogy ez az érzés kölcsönös az idősebb feletteseik körében. Pedig a Z generációsok többsége úgy gondolja, hogy legalább valamennyire felkészült. Az Intelligent 1243 üzleti vezető körében végzett felmérést, amelyben arra volt kíváncsi, hogy mit gondolnak a 2020 és 2023 között végzős évfolyamokkal való munkáról, akik mind a Z generációhoz, vagyis az 1997 és 2012 között születettekhez tartoznak. A felmérésben az „üzleti vezetők” 30– 60 év közöttiek, legalább 75 000 dollár/év jövedelemmel rendelkeznek, és jelenleg C-szintű vezetőként, HR-menedzserként, igazgatóként, elnökként, tulajdonosként/partnerként vagy felső vezetőként dolgoznak egy 10 főnél több embert foglalkoztató vállalatnál.

Az Intelligent szerint az üzleti vezetők a Z generációs munkavállalók rossz munkamoráljáról, nem megfelelő kommunikációs készségekről és túlzott önértékelésről számoltak be. A „vonakodók”, akik szerint a Z generáció nem készült fel a munkahelyi életre, 62 százaléka a modern kultúrát jelölték meg hibásnak, 48 százalék pedig a járványt okolta. Néhány válaszadó szerint a szülők és a tanárok nem készítették fel a Z generációt a munkahelyre, ami miatt nehéz velük együtt dolgozni. Mindeközben a Z generáció a jövővel kapcsolatos félelmekkel küzd.

Féltik állásaikat

A Zip Recruiter felmérése szerint a Z válaszadók 76 százaléka jelezte, aggódik amiatt, hogy a ChatGPT leválthatja őket a munkahelyen. Diane Gayeski, az Ithaca College stratégiai kommunikáció professzora az Intelligentnek elmondta, hogy 2023-ban senki sincs igazán felkészülve a munkahelyre. A technológia gyors változásait, a tanárok, ápolók és más szakemberek tömeges felmondását, valamint a Covid-19 világjárványt jelölte meg lehetséges tényezőként.

Mivel a Z generáció a világjárvány idején még iskolába járt, ez visszavethette szociális készségeiket. Egyes vállalatok és egyetemek azonban a The Wall Street Journal szerint igyekeznek megfelelően képezni a Z generációs munkavállalókat. A tanfolyamok, amelyek az irodában való viselkedésről, az öltözködésről és más szükséges soft skillekről szólnak, hasznosnak bizonyulhatnak – ezek azok az „etikettórák”, amelyeket az Intelligent által megkérdezett üzleti vezetők közül sokan javasoltak.

Forrás: itbusiness.hu

További cikkek