Négy országban indul az IT szektorban felmérés

Nagyszabású, a gyakorlati ismeretekre fókuszáló, nemzetközi felmérés indult az IT Fitneszteszt keretében, amely a visegrádi országok diákjainak digitális készségeit igyekszik feltérképezni. A visegrádi országokban zajló IT Fitneszteszt eredményei a remények szerint segíthetik az oktatási szektor és a munkaerőpiac fejlesztésén dolgozó kormányzati szereplőket is.

Az online felmérést Magyarországon az IVSZ, az infokommunikációs szektort képviselő iparági szövetség koordinálja. A négy országban zajló projekt elsődleges célja az, hogy kiderítse, mennyire fejlett digitális készségekkel rendelkeznek a V4-országok diákjai. A felmérés készítői kifejezetten a mindennapi munka, ügyintézés során szükséges készségeket vizsgálják a projekt keretében, nem pedig az iskolai informatikaórák tananyagát kérik számon a kitöltőkön.A felmérés hitelesített része Magyarországon április 6. és július 31. között zajlik, de ezt követően is tesztelhetik magukat az érdeklődők az IT Fitneszteszt honlapján. Az összesített eredmények idén év vége felé lesznek elérhetőek: az egységes lebonyolításnak köszönhetően pedig most először régiós összevetésére is mód nyílik majd. A teszt kitöltése nagyjából 45-60 percet vesz igénybe. Az 50 százaléknál jobb eredményt elérő diákok, tanárok és speciális feltételeket teljesítő oktatási intézmények nyereményjátékban vesznek részt. Az első IT Fitnesztesztet Szlovákiában rendezték meg 10 évvel ezelőtt, idén viszont első alkalommal az összes visegrádi országban egységesen végzik el a felmérést. Mivel az IT Fitneszteszt elsősorban a gyakorlati ismeretekre fókuszál, ennek megfelelően összetett, gondolkodást igénylő kérdéseket tartalmaz az általános, a kitöltőre vonatkozó demográfiai kérdéseken felül. Külön 20 kérdéses online feladatsor készült az általános iskolák felső tagozatos diákjainak, míg a középiskolásoknak és egyetemistáknak egy fokkal összetettebb, 25-ös kérdéssort kell majd megoldaniuk. A középiskolai kérdőívet nem csak diákok, hanem bárki kitöltheti, aki kedvet érez ahhoz, hogy 25 összetettebb feladatot digitális készségei segítségével megoldjon. A kérdések az internethasználat, az IT biztonság, a csoportmunka-szoftverek és közösségi hálózatok, illetve az irodai alkalmazások témakörét érintik. A kitöltők a válaszok beküldését követően a rendszertől egy elektronikus tanúsítványt kapnak arról, hogy elért eredményeik alapján milyen szintűek ezeken a területeken az ismereteik, illetve esetleg milyen témákban lenne szükségük fejlesztésre, gyakorlásra. Az Európai Unió tagállamainak digitális fejlődését nyomon követő és összehasonlító Digitális Gazdaság és Társadalom Index (DESI) 2021-es adatai szerint Magyarország a megelőző évhez képes két helyett rontott, és a 27 uniós tagállam között a 23. helyen áll. Bár Magyarország a szélessávú infrastruktúra terén az európai élvonalba tartozik, a humán tőke tekintetében már csak a 22. helyen áll a tagállamok között, és jóval az uniós átlag alatt teljesít. A legalább alapvető digitális készségekkel rendelkező emberek aránya itthon jóval az uniós átlag alatt maradt (49%, szemben az uniós 56%-kal), és a legalább alapvető szoftverkészségek is szerénynek mondhatók. A 16-74 év közötti lakosságnak csupán egynegyede rendelkezik alapszintűnél magasabb digitális készségekkel, ami elmarad az uniós átlagtól (31%).

Forrás: bitport.hu

 

További cikkek

Tisztítsuk meg az Ingatlanpiacot a kóklerektől! Indul az Etikus Ingatlanos Mozgalom.Tisztítsuk meg az Ingatlanpiacot a kóklerektől! Indul az Etikus Ingatlanos Mozgalom.

A piac fellendülésével egyre többen kerülnek kapcsolatba ingatlanosokkal eladóként, vevőként, bérbeadóként vagy bérlőként. A gazdaság stabilizálódásának köszönhetően az ingatlanpiac reneszánszát éli napjainkban, az ingatlanközvetítők megítélése a közvélemény szemében viszont még