Munkaerőhiány a szomszédban

Munkaerőhiány Ausztriában

Havi 4000-5000 euró profittal számolhatnak az Ausztriában dolgozók, a megélhetés költsége is kedvezően alakul: a szállás viszonylag olcsón, havi 500-600 euróból (190-230 ezer forint) megoldható, de vannak munkaadók akik biztosítják a dolgozó elszállásolását is.

Hóból rengeteg van, azonban a munkaerőpiacról közel 22 ezer dolgozó hiányzik az osztrák síparadicsomokban. Kapkodnak az osztrák vendégházak az idénymunkások után, gyakorta már a nyelvtudás sem számít. A Wirtschaftsbund-Stellenmonitor összegyűjtötte, hogy ágazatonként milyen munkaerőhiány uralkodik Ausztriában. A legtöbben a logisztikai, valamint közlekedési szektorból hiányoznak, itt közel 38 ezer munkavállalóval kevesebb van a kelleténél.

Második helyen a marketing, irodai szektor, harmadik pedig a turizmus. Ez a hiány a két leghíresebb síterület, Tirol illetve Salzburg esetében a legfájdalmasabb, itt a kereslet továbbra is nagy, mindkét helyen közel 4 ezer fő hiányzik a munkaerőpiacról. A munkaerőhiány egy részét a magyarok pótolják, hiszen nálunk népszerű a szezonális, novembertől márciusig tartó munkavállalás hotelekben, vendégházakban. Egy ideje viszont csökken az Ausztriában dolgozó magyarok száma.

Fontos az utánajárás

A vonzó fizetés mellett azonban számos negatív tényezőre is felhívta a figyelmet Anett Weinzierl. A HR szakértő kiemelte, hogy ugyan sok hirdetés magyar nyelven jelenik meg, fontos tudni, milyen bejelentéssel dolgozik az adott vállalkozás a tb-biztosítás, illetve nyugdíjjárulék okán. Ezen felül nélkülözhetetlen a munkaszerződés alapos áttekintése a változatos osztrák munkajogi helyzetek miatt is. A szakértők azt is hangsúlyozták, nem árt figyelembe venni, hogy a csábító feltételek mellett igen megterhelő, szociálisan kizsigerelő munkáról van szó. A gördülékeny, konfliktusmentes munkavállalás érdekében kiemelkedően fontos a részletekről való alapos tájékozódás.

Forrás: economx.hu

További cikkek

Digitális tanfolyam BécsbenDigitális tanfolyam Bécsben

Digi-Winner címmel ötmillió eurós támogatási programot indítottak Bécsben, amelynek keretében akár ötezer eurós támogatást is kaphatnak a digitális technológiákhoz kapcsolódó tanfolyamok résztvevői. A cél, hogy megőrizzék a bécsiek munkaerőpiaci versenyképességét.