Megosztja a szakembereket a mesterséges intelligencia

Mesterséges intelligencia fejlődése

Vannak akik betiltanák, míg mások üdvözlik a mesterséges intelligencia elterjesztését a gazdaságban. A Microsoft társalapítója szerint egyre nehezebb lesz globális szinten leállítani a mesterséges intelligencia fejlesztését.

Bill Gates szerint a világnak nem a mesterséges intelligencia (MI) betiltására kellene összpontosítania, hanem arra, hogy miként tudja azt a lehető legjobban felhasználni, és arra, hogy felderítse az összes lehetséges hibáját. Elon Muskkal kiegészülve neves mesterségesintelligencia-kutatók egész sora kérte nemrég közös, nyílt levélben az MI-fejlesztő társaságokat arra, hogy álljanak le minden nagyszabású kutatásukkal. Indoklásuk szerint ezek a rendszerek „mély kockázatokat rejtenek” a társadalom és az emberiség számára. A levelet olyanok írták alá, mint Elon Musk, az Apple-társalapító Steve Wozniak, vagy éppen Yuval Noah Harari történész.

Leállítás helyett, a helyes felhasználásra kell öszpontosítani

Most Bill Gates is megszólalt a témában, és kiderült, nem osztja a fentebb felsorolt szakemberek álláspontját. A Microsoft társalapítója szerint egyre nehezebb lesz globális szinten leállítani a mesterséges intelligencia fejlesztését. Ehelyett szerinte a világnak arra kellene összpontosítania, hogy kitalálja, hogyan lehet a rendszert a társadalom jobbá tételére felhasználni. A Reutersnek úgy nyilatkozott, nem gondolja, hogy egy csoport felhívása megoldja az MI-vel kapcsolatos kihívásokat. „A mesterséges intelligencia használatának egyértelműen hatalmas előnyei vannak, ezért arra kell összpontosítanunk, hogy felderítsük, milyen problémákat okozhat egy ilyen rendszer” – fogalmazott Gates.

Nem kell aggódni, hiszen önálló döntéseket nem tud hozni

A Microsoft társalapítója a blogján azt írta, a mesterséges intelligenciát számos területen fel lehet használni, ami előnyös lenne, például az oktatás vagy az éghajlatváltozás javítása terén. Szerinte emellett a legfontosabb, hogy az előnyeit ne csak a jómódúak, hanem mindenki élvezhesse. Azt Gates is elismerte, hogy ezek a rendszerek tökéletlenek, ugyanakkor úgy véli, nincs miért aggódni a mesterséges intelligencia miatt, mert az még mindig csak parancsokat követ, és nem tud önálló döntéseket hozni.

Forrás. hvg.hu

További cikkek