Megjelent a rendelet a tanárok fizetéséről

Tanári fizetések 2024

Megszületett a rendelet, ami pontosította a tanárok és óvónők béremeléséhez szükséges részletszabályokat. Így ahogy Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta, az érintettek már a februári bérkifizetéskor az emelt bérüket kapják.

Mikortól érvényes és kit érint?

A rendelet alapján az új kinevezéseket január 30-ig kaphatják meg az érintettek. A tanárok, tanítók, gyógypedagógusok és óvónők bére januártól átlagosan 32,2 százalékkal emelkedik, és a béremelés a következő két évben is folytatódik. Ez 140 ezer köznevelésben dolgozó pedagógust érint.

Mennyi lesz a fizetés?

A rendelet szerint:

  • a pályakezdő gyakornokok bére 2024-ben 528.800 forint.
  • Pedagógus I. kategóriában a havi illetmény alsó határa 410 ezer forintról 538 ezer forintra nő.
  • Pedagógus II. kategóriában a havi illetmény alsó határa 430 ezer forintról 555 ezer forintra nő.
  • Mesterpedagógus kategóriában a havi illetmény alsó határa 520 ezer forintról 630 ezer forintra nő.
  • Kutatótanár esetében a havi illetmény alsó határa 640 ezer forintról 750 ezer forintra nő.

Lehet ennél többet is keresni?

Az alsó sávhatárnál többet lehet. Növelheti a fizetést a szakmai gyakorlati idő, a végzettség, az önként vállalt többletfeladatok, a tanított tantárgyak száma, és a munkakör munkaerőpiaci pozíciója. A mesterfokozat megléte további 2 százalékos, egyes kiemelt tantárgyak tanítása (matematika, kémia, biológia, fizika, földrajz, természettudomány, digitális kultúra) esetén további 4 százalékos illetményemelés jár. Emelkedik a fizetése például azoknak is, akik hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkoznak, hiszen a bérrel párhuzamosan nő az esélyteremtési illetményrész mértéke is: a felzárkózó vagy kedvezményezett településen tanítók bére továbbra is 20 százalékkal magasabb kell, hogy legyen.

Ha nem teljesítenek jól, akkor kevesebb lesz a pénz?

Nem, a rendelet rögzíti, hogy teljesítményértékelés alapján az illetmény nem csökkenthető. Korábban arról volt szó, hogy A teljesítményértékelési rendszerben a tankerületek levonhatnak a pedagógusok béréből.

Forrás: forbes.hu

További cikkek