Még nem tudni mennyi lesz a minimálbér

Egyelőre még nem tudni mennyi lesz a minimálbér összege jövőre. Bár kedden is volt egyeztetés a munkaadói és a munkavállalói szervezetek között a jövő évi minimálbéremelésről, az álláspontok nem közeledtek.

A hétfői egyeztetésen sem sikerült megegyezniük a jövő évi minimálbér-emelésről a munkaadói és a munkavállalói szervezetek képviselőinek – írta a Népszava. Így valószínűleg a kormánynak kell majd kimondani a végső szót a jövő évi minimálbérről. A szakszervezetek januártól 5-6,5 százalékos emelést szeretnének, valamint garanciát arra, hogy ha az infláció magasabb lesz a kormány által most előre jelzett 3 százaléknál, akkor félévtől a legkisebb bérek összege visszamenőleg korrigálódik az eltérés mértékével. A munkáltatók ezzel szemben 3 százalékos emeléssel számolnak, ha pedig annál nagyobb mértékben nő az infláció, akkor majd ismét tárgyalóasztalhoz ülnének. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke szerint már a 3 százalékos minimálbéremelés is közgazdasági nonszensz, hiszen a gazdaság teljesítménye jelentősen romlott. Ebben a helyzetben reálbérnövekedést várni pedig teljesen abszurd. Ha viszont csökken a szociális hozzájárulási adó, akkor annak mértékével év közben emelnék a minimálbért – mondta. Továbbra sem sikerült megállapodni a jövő évi minimálbér-emelésről. A szakszervezetek ugyanakkor ragaszkodnak az 5-6,5 százalékos emeléshez, továbbá az infláció mértékéhez igazodó automatikus korrekcióhoz. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke szerint drágulás üteme minden bizonnyal gyorsabb lesz a kormány által előre jelzettnél, az automatikus korrekció kitételre pedig azért van szükség, mert 2018-ban is született olyan 2 éves megállapodás, amely szerint a gazdasági mutatók változása esetén újra kell tárgyalni a minimálbéremelés mértékét. Tavaly jelentősen eltértek a számok, tárgyaltak is a felek, mégsem változott az előzetesen rögzített minimálbérösszeg – fogalmazott Kordás. A lap megjegyzi, hogy a munkáltatói és a munkavállalói szervezetek legközelebb szerdán találkoznak, azon fórumon pedig a kormány képviselője is részt vesz.

Forrás: propeller.hu

További cikkek

A járvány tanulságaiA járvány tanulságai

Az atipikus foglalkoztatás érdekképviseletei: a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviselete szerint a 2008-12-es gazdasági válsághoz képest jelentős siker és segítség a Covid-19 során a kormányzat részéről