Még mindig a férfiak keresnek többet

A felmérések szerint még mindig a férfiak keresnek többet, ebben a trendben úgy tűnik nincs változás. Egy állásportál kutatása szerint a pályakezdők átlagos nettó bérigénye 247 ezer forint. A legmagasabb fizetést a mérnöki, a legalacsonyabbat pedig a középiskolai és szakmunkás végzettséggel várják.  A fővárosi fiatalok közel 10 százalékkal keresnének többet, mint vidéki társaik. A lányok átlagos bérigénye pedig majdnem 20 százalékkal elmarad a fiúkétól.

A nemek közötti beágyazott és láthatatlan bérszakadék már a pályakezdőknél megjelenik. A Zyntern.com állásportál idén második alkalommal végzett országos kutatást, a fiatalok (16-26 éves korosztály) munkaerő piaci elvárásairól. A kutatásban több, mint 3 ezer fiatal vett részt. A kutatás kérdései kitértek a fiatalok munkahely választási tényezőire, pályakezdő fizetési igényükre, a legvonzóbb munkaadókra és a koronavírus munkaerő piaci hatásaira. A koronavírus munkaerőpiaci hatásaival kapcsolatban májusban közölt kutatási eredményeket az állásportál. Ezúttal a fiatalok fizetés igényével kapcsolatban publikálnak statisztikákat. A “Mi kell nekünk a cégektől 2020” kutatás célja az volt, hogy minél részletesebb és árnyaltabb információkat gyűjtsön a legfiatalabb munkavállalói célcsoportról. A demográfiai kérdések a kitöltőket nemek, földrajzi megoszlás (főváros vagy vidék), életkor (16-19, 20-23, 24-26 és 27+) és (tanulmányi) szakterület alapján sorolta csoportokba. A KSH idén januári adatai alapján a Magyarországon a bruttó átlagfizetés 375 200 forint (a közfoglalkoztatottakat is beleértve, anélkül 385 300 forint), ami nettó 249 500 forint átlagkeresetet jelent. A 2019-es átlagfizetés pedig 242 300 forint volt. A Zyntern.com állásportál felmérése szerint a pályakezdő fiatalok bérigénye megközelítőleg megegyezik az országos átlagjövedelem mértékével. A megkérdezett fiatalok átlag fizetés igénye 242 500 forint. Az összes megkérdezett fiatal 47 százalék szeretne legalább nettó 250 000 forintot keresni. A vidéki és a fővárosi válaszadók átlagos bérigénye több, mint 9 százalékkal eltér. A vidéki válaszadók átlagos nettó bérigénye 230 ezer forint, míg a fővárosi társaik átlagosan 251 000  forint kezdő fizetést várnak. A fővárosi fiatalok 52 százaléka szeretne legalább 250 ezer forintot, keresni, amíg a vidéki társaik 38 százaléka szeretné pályakezdőként kézhez kapni hazai átlagkeresetet.

Forrás: piacesprofit.hu

További cikkek

Alap a digitális tudásAlap a digitális tudás

A digitális írástudás régebben azt jelentette, hogy el tudunk küldeni egy e-mailt vagy képesek vagyunk begépelni egy dokumentumot egy szövegszerkesztő programmal. Mára jelentősen átalakult a kifejezés, 2022-ben már azokat nevezzük