Közgazdász Vándorgyűlés munkaerőpiaci elemzésekkel

A nyíregyházi Közgazdász Vándorgyűlésen többek között elhangzott: Közép-Európa és Magyarország kulcsponthoz érkezett abban a tekintetben, hogy tud-e még az elmúlt évekhez hasonlóan a munkaerő bővüléséből növekedni, vagy ennek tartalékai kifogytak, és már csak a termelékenység növekedése marad.

Jelenleg Magyarországon 4,5 millió foglalkoztatott van, miközben a potenciális munkaerőtartalék: az alulfoglalkoztatottak, munkát keresők de nem találók, és munkát nem is keresők száma a 2012-ben mért 800 ezerről mostanra 315 ezerre csökkent. A munkanélküliség mindeközben igen alacsony, mindössze 3,3 százalék. Kérdés, hogy ilyen adatok mellett van-e tényleges munkanélküliség, vagy ellenkezőleg, inkább a munkaerőhiány jellemző? Jobban áll az Unió, mint a válság előtt   Kétségtelen, hogy az Európai Unió összességét tekintve is jól áll a foglalkoztatás: már kedvezőbb a helyzet, mint a 2008-as válság előtt volt. Magyarországot is beleértve 7 országban kisebb a munkanélküliség mint 4 százalék, további 10 országban kevesebb mint 5 százalék. Az uniós átlag 7 százalék, amit a magas görög és spanyol adat húz fel. Az EU-ban 220 millió foglalkoztatott van és 13 millió munkanélküli, ennek közel a felét Olaszország és Spanyolország adja (Görögországban magas a munkanélküliség, de viszonylag kis lakosságszámú az ország).

A Magyarországgal szomszédos országokról külön is szó volt a tanácskozáson. Szlovákiában a rendszerváltás után egy darabig igen magas, 15-20 százalékos munkanélküliség volt, ezt most 7 százalékra csökkent. Az országon belüli eloszlás nem egyenletes: miután a főváros az osztrák határon van, a gazdasági aktivitás java ott összpontosul, így ott nyoma sincs munkanélküliségnek, míg az ország keleti részén egyes területeken most is kétszámjegyű munkanélküliség jellemző. Szlovákia most kezd tömegesen külföldi munkakerőt fogadni, elsősorban Szerbiából és Ukrajnából. Romániában a 90-es években nagyobb volt a visszaesés, mint máshol a régióban, 2006-ban a román GDP kisebb volt mint a magyar (miközben a lakosság száma bő duplája volt a magyarországinak), most a miénk 1,55-szöröse. Az alkalmazottak száma az 1990-es 8 millióról 4 millió főre csökkent, mielőtt megindult a gyors fejlődés. Ma már egész más a helyzet: az ország szédületesen gyors gazdasági növekedésen esett át, a foglalkoztatási ráta 70 százalék lett, a munkanélküliség 3 százalék. A munkaerőhiány jelentős: a vállalkozások negyedének 5 százaléknál magasabb kiesést okoz a munkaerőhiány. Nem is csoda, hogy a béremelkedés szintje a magyarországinál is magasabb, a nettó átlagbér már az itthoni több mint 80 százaléka. A 10 legnagyobb munkaadó multinacionális vállalat Romániában, 11. helyen szerepel belföldi cég: a Banca Transilvania.

Forrás: novekedes.hu

További cikkek